15:34, sob, 20. Apr

Športno zaključili konferenco specialne olimpijade





Z revialno nogometno tekmo so uspešno sklenili Evropsko konferenco specialne olimpijade, ki smo jo lahko v minulih dneh spremljali v Mariboru. Letos je potekala pod delovnim naslovom „Skupaj do integracije“. Strokovnega posveta se je udeležilo 58 vodij evro-azijskih programov in približno 130 udeležencev, ki so opravili temeljit pregled minulega dela.
zakljucek-konference-spec-olim
Izmenjali so znanja in izkušnje, ki jih bodo vešče uporabljali pri delu v svoji državi. „Hvala Mariboru, hvala Sloveniji, hvala organizatorjem, ki so opravili izjemno delo. Nisem vedel, kaj lahko pričakujemo, dobili pa smo izvrstno konferenco, ki je za zgled in vzor vsem,“ je dogajanje v Mariboru komentiral David S. Evangelista, predsednik evropske specialne olimpijade. Ljubomir Miličević, predsednik Specialne olimpiade Slovenije, pa je med drugim povedal: „Sodeč po vseh odzivih je konferenca uspela po vsebinski in organizacijski plati. Omenjena konferenca je tudi potrdilo, da Specialna olimpiada Slovenije dela dobro. Pomembno je, da so bili tu tudi ljudi, ki odločajo. Tudi takrat, ko gre za pridobivanje sredstev.

zakljucek-konference-spec-olim-3

Športniki za zgled
Po koncu predavanj in razmišljanj so se udeleženci konference zbrali v športni dvorani na Železničarju, kjer so se jim pridružili nogometaši, ki so dopoldan nastopili na finalu lige SOS v malem nogometu. V želji dokazovanja, da šport združuje in povezuje (unificira), sta vse zbrane pozdravila tudi nekdanja športna asa Sani Bečirovič in Marinko Galič. Sani se je preizkusil kot trener, Marinko pa je tudi zaigral. „Šport ne pozna razlik. Vesel sem, ker imajo osebe z motnjami v razvoju prek nogometa in športa možnost, da ne le spoznavajo druge države in kulture, ampak se počutijo del nečesa velikega. To je glavno sporočilo tega dogodka,“ je bil navdušen Bečirović. Veselje, da je bil del te zgodbe, je izrazil tudi Galič: “Dosti teh fantov poznam, ker igrajo dvakrat na leto tudi pri meni v centru. Ti fantje in dekleta razumejo vse, veliko veselje pa imajo, ker lahko sploh brcajo žogo.“ Oba gosta pa sta izrekla tudi javno podporo konferenci in Specialni olimpiadi Slovenije.

zakljucek-konference-spec-olim-4

Zadovoljni z odzivi znanih osebnosti
V torek je zbrane nagovorila Dragica Bac, generalna direktorica direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja. Dogodek so si v živo ogledali in spremljali Boro Štrumbelj, generalni direktor direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor.
V sredo so delegati prisluhnili Fioni Haynes, ki je predstavila način (in pomen) pridobivanja medijske pozornosti. Temu je sledilo predavanje o pomenu zgodbe (športnika), ki odpira vrata do potencialnih sponzorjev in podpornikov.
Zbrani v Mariboru so se seznanili tudi s pomenom sodelovanja z globalnimi partnerji. Za konec so bili obelodanjeni detajli skorajšnjega praznovanja 50-obletnice specialne olimpijade. Avstrijski kolegi pa so ob tej priložnosti vnovič predstavili Zimske svetovne igre, ki jih bo marca gostil Schladming.
Častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

konferenca-spec-olimp

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.