20:33, pet, 19. Apr

Sodišče začasno zavarovalo del Kanglerjevega premoženja





Ljubljansko okrožno sodišče je pred dnevi na predlog specializiranega državnega tožilstva sprejelo začasno odredbo o začasnem zavarovanju premoženja nekdanjega poslanca in mariborskega župana Franca Kanglerja. Z njo je Kanglerju do odločitve o tožbi države za odvzem premoženja nezakonitega izvora onemogočilo odtujitev ali obremenitev nepremičnin.

foto:sta
foto:sta

Kot je razvidno iz objave v Uradnem listu, je Okrožno sodišče v Ljubljani od specializiranega državnega tožilstva 17. avgusta prejelo tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora, med katero je uvrstilo dobrih 75 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Pohorski ulici, ki je sicer do polovice v lasti njegove hčere.

Specializirano državno tožilstvo sodišču predlaga, da navedeno nepremično premoženje toženima strankama odvzame in to s pravnomočnostjo sodbe postane last Republike Slovenije, ob tem pa Kangler kot razliko plača še 1252 evrov nezakonito pridobljenega premoženja, in sicer z zamudnimi obrestmi od dneva vložitve tožbe.

V podrejenem tožbenem zahtevku tožilstvo predlaga odvzem polovice že omenjenega stanovanja ter parceli v Zgornjem Slemenu in Zimici, ki sta v celoti last nekdanjega mariborskega župana, ob tem pa naloži še plačilo v vrednosti nekaj več kot 48.000 evrov z zamudnimi obrestmi.

Ljubljansko sodišče je za zdaj ugodilo tožilstvu pri zahtevi o začasnem zavarovanju premoženja, s čimer je Kanglerju onemogočilo morebitno odtujitev ali obremenitev nepremičnin vse do pravnomočne odločitve v pravdnem postopku.

Na specializiranem tožilstvu odločitve o tožbenem zahtevku niso podrobneje pojasnili, dejali so le, da so tožbo vložili na podlagi ugotovitev izvedene finančne preiskave, skupna vrednost tožbenega zahtevka pa znaša 121.840 evrov.

Kangler je povedal, da s to odločitvijo sodišča sploh ni seznanjen, ob tem pa zatrdil, da nima nobenega nezakonitega premoženja. “Posestvo v Zimici sem kupil leta 1998, stanovanje na Pohorski leta 2007, ko sem bil župan tri mesece, na Slemenu pa je parcela vredna 7000 evrov,” je dejal.

Ob tem je znova poudaril, da gre očitno za diskreditacijo in nov osebni napad nanj. S strani tožilstva do danes naj ne bi bil uradno seznanjen, da zoper njega peljejo kakršenkoli postopek. “Seznanjen pa sem bil, neuradno, da so opravili pregled in da gre ob finančnem pregledu od leta 2004 do 2014 navzkriž 19.000 evrov, pri čemer niso upoštevali niti dediščine, niti drugih prihodkov. Kot da v 35 letih delovne dobe, enajstih v parlamentu in šestih županovanja nisem nič zaslužil,” je še dodal Kangler.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.