15:48, pet, 29. Mar

Slovenski in avstrijski šolarji raziskujejo v skupnem projektu





Visoka šola za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca ta teden v okviru mednarodnega projekta Factory Labs gosti skupno okoli sto dijakov iz Avstrije in njihove profesorje. S pomočjo projekta so kupili najnovejšo laboratorijsko opremo, ki sodelujočim omogoča raziskave, med drugim na področju trajnostnega razvoja in energetske učinkovitosti.

Visoka šola za tehnologijo polimerov, ki se je lansko jesen preselila v nove prostore v stavbi slovenjgraškega podjetniškega inkubatorja, mednarodni projekt Factory Labs oz. tovarniški laboratoriji vodi skupaj Višjo tehniško šolo iz avstrijskega Wolfsberga.

Kot so sporočili iz slovenjgraške šole, so pri snovanju projekta ugotovili, da dijakom iz avstrijske šole manjkajo znanja o materialih ter novih trendih v razvoju materialov in tehnologij, ki jih ponuja slovenjgraška šola, študentom slednje pa manjkajo znanja s področja proizvodnih procesov in optimizacije sistemov, ki jih nudi avstrijska šola. Zato so se odločili za izmenjave, ki so jih že izvedli v Wolfsbergu, ta teden pa so avstrijski dijaki na obisku v Slovenj Gradcu.

S pomočjo projekta so v Slovenj Gradcu kupili najnovejšo laboratorijsko opremo, ki jim omogoča raziskave na področju trajnostnega razvoja, virov in energetske učinkovitosti ter ocen življenjskega cikla. Kot navajajo na Visoki šoli za tehnologijo polimerov, je njihov cilj, da s to opremo čim bolj osveščajo mlajše in starejše o pomembnosti varovanja okolja in o vplivih posameznih materialov na okolje, reciklažo, življenjski cikel izdelkov in podobno. Laboratorij in pripadajoča oprema sta namreč namenjena raziskovalnemu delu študentov in tudi širše javnosti.

Bogatejša za posebno laboratorijsko opremo je v okviru projekta postala tudi avstrijska šola.

Projekt je vreden več kot pol milijona evrov, zaključuje se konec maja letos in je sofinanciran v okviru operativnega programa sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo v obdobju 2007-2013. Skupni cilj projekta je dolgoročno čezmejno sodelovanje obeh institucij, podjetij in širše javnosti.

polimer 2

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.