13:35, čet, 18. Apr

Slovenija bo zaprosila za ugodna posojila EBRD in EIB





Vlada je danes finančnega ministra Uroša Čuferja pooblastila za pogovore z EBRD in EIB o možnosti financiranja ukrepov za odpravo posledic razdejanja, ki sta ga v teh dneh v državi povzročila sneg in žled. O višini škode je po besedah kmetijskega ministra Dejana Židana še prezgodaj govoriti, največ pa je je na infrastrukturi in v gozdovih.

“Obe banki imata za primer naravnih katastrof zelo ugodna, tudi 25-letna posojila,” je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Židan ter dodal, da morajo ministrstva oceno škode, ki je nastala pri subjektih in gospodarskih službah pod njihovo pristojnostjo, pripraviti v 14 dneh.

Možnost novih posojil bodo vključili tudi v program razvoja podeželja 2014 – 2020, ki je še v usklajevanju z EU. “Kar nekaj milijonov bo, ki bodo omogočili, da v srednjeročnem obdobju do leta 2020 letno peljemo ukrepe za sanacijo slovenskega gozda,” je povedal Židan.

V gozdu sta žled in led povzročila pravo razdejanje. Poškodovanega je 480.000 hektarov gozda oz. 4,155 milijona kubičnih metrov mase. Ocena je zelo približna, saj je hoja po gozdu smrtno nevarna in tudi gozdarji ne smejo iti globlje v gozd, je povedal Židan. Zaprtih je 6330 kilometrov gozdnih cest, to je 93 odstotkov vseh. Najhujše je stanje na območju Kranja in Postojne.

DSC_4638

Z občinami že potekajo pogovori, da bi predčasno prejele 3,7 milijona evrov sredstev, ki jim pripadajo za vzdrževanje gozdnih cest. Lastnikom gozdov pa bo vlada pomagala tudi s spremembami zakona o gozdovih, s katerimi se bo denar od davka na nepremičnine preusmeril v gozd, predvideva pa tudi spremembe pri prevoznicah, da bo mogoče uničeni les lažje potegnili iz gozda.

O uničenem lesu je Židan še povedal, da že prihajajo poslovne ponudbe za organizacijo grozdov lastnikov in proizvajalcev različnih lesenih proizvodov.

Škoda je izredno velika tudi na infrastrukturi. Na področju državnih cest je po besedah ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela za slabih devet milijonov evrov škode, medtem ko je škode na železniški infrastrukturi za 20 milijonov evrov.

Na nekaterih območjih je elektrifikacija železniških prog popolnoma uničena, zato tam, kolikor je mogoče, električne lokomotive nadomeščajo z dizelskimi. Med prioritetami pri obnovi infrastrukture je Omerzel izpostavil vzpostavitev povezave z Luko Koper in dejal, da bi prve dizelske lokomotive tovor iz Luke Koper lahko odpeljale že v petek.

Omerzel je pojasnil, da je infrastruktura zavarovana, tako da se bo njena sanacija financirala predvsem z naslova zavarovanj. Prav tako je zavarovan tudi del železniške infrastrukture, medtem ko bo sredstva za sanacijo državnih cest treba iskati v okviru proračuna in dolgoročnih posojil.

Škoda na elektrodistribucijskem sistemu, ki je nastala zaradi žleda in podrtih dreves, po prvih ocenah znaša približno 27 milijonov evrov, medtem ko je je na prenosnem sistemu Elesa za 10 milijonov evrov. Danes predstavljene ocene škode so sicer prve in bodo v prihodnjih dneh najverjetneje narasle.

Na območju Elektra Ljubljana je, kot je dejal Omerzel, 753 kilometrov poškodovanih daljnovodov in 1278 poškodovanih stebrov in drogov. Na območju Elektra Celje je 760 kilometrov poškodovanih daljnovodov, na območju Elektra Primorske pa 295 kilometrov. Eles pa ima 41 poškodovanih stebrov.

“Zaenkrat zagotavljamo stabilen elektrodistribucijski sistem, razmere pa so resne,” je opozoril minister. Sanacija sistema bo po njegovih besedah dolgotrajna, saj je škoda izjemno velika, za vzpostavitev prvotnega stanja pa bo potrebnih več mesecev.

Trenutno je brez električne energije še 35.000 gospodinjstev, Omerzel pa je opozoril, da žled še vedno ogroža posamezne dele sistema.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.