06:52, pet, 19. Apr

Slabša varnost kolesarjev na območju Maribora





Kolesarji spadajo med šibke udeležence v cestnem prometu in so poleg pešcev najbolj ogrožena kategorija udeležencev v cestnem prometu. Kolesarji so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanj prednosti in neprilagojene hitrosti. Več kot polovica prometnih nesreč pa se zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev, najpogosteje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

V letošnjem letu je varnost kolesarjev na območju PU Maribor slabša kot v enakem obdobju leta 2013, saj so policisti obravnavali 145 (127) ali 14 % več prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih je 1 (0) kolesar umrl, 13 (11) kolesarjev se je hudo in 112 (109) lahko telesno poškodovalo. Najpogostejši vzroki so bili neprilagojena hitrost 38 (26), neupoštevanje pravil o prednosti 26 (39) ter nepravilna stran in smer vožnje 21 (15). Na slabše stanje varnosti kolesarjev v letošnjem letu je zagotovo vplivala večja udeležba kolesarjev v cestnem prometu zaradi ugodnih vremenskih razmer.

Z namenom zagotavljanja večje varnosti kolesarjev v cestnem prometu bodo na območju Policijske uprave Maribor, med 15. in 18. 8. 2014, izvajali poostrene aktivnosti za večjo varnost kolesarjev v cestnem prometu. V tem času bodo ob rednem delu izvajali intenzivnejši nadzor nad kršitvami kolesarjev in voznikov motornih vozil, ki ogrožajo varnost kolesarjev.

Obsežnejši poostren nadzor bodo na območju celotne policijske uprave izvedli 18. 8. 2014, med 7. in 14. uro. Policisti bodo usmerjeni predvsem v ugotavljanje kršitev kolesarjev in voznikov motornih vozil, ki so vzroki za prometne nesreče z udeležbo kolesarjev.

Pri delu bodo policisti uporabljali tudi službena motorna kolesa ter civilna vozila z video nadzornim sistemom PROVIDA.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.