01:26, pet, 19. Apr

Sindikat v mariborski občinski upravi opozoril na nepravilnosti





Predsednik sindikata delavcev zaposlenih na mariborski mestni občini Goran Rajič, še nedavno član ožje ekipe župana Andreja Fištravca, ki je izgubil njegovo zaupanje, je javnosti predstavil videnje sindikata o aktualnem kadrovskem poslovanju mestne občine. Kot je dejal, je to v vseh pogledih povsem nasprotno od pričakovanj zaposlenih in sindikatov.

“Razmere v mestni upravi so zaradi dogajanja zelo slabe, ljudje so zelo apatični in zaskrbljeni. To se pozna na motivaciji in na vseh vidikih delovanja mestne uprave,” je na novinarski konferenci dejal Rajič. Dodal je, da jih v sindikatu takšen način delovanja zelo moti, zato bodo naredili vse, da se temu uprejo in zaščitijo pravice zaposlenih in delovanje mestne uprave.

Rajič se je dotaknil nekaterih konkretnih primerov kadrovskih premikov in poskusov odpuščanj ljudi, ki niso bili, ali pa niso več po volji župana in njegove mestne garniture. Med njimi sta v preteklosti najbolj odmevala primera nekajmesečnega vodje odnosov z javnostmi Bartola Lampreta in županovega svetovalca za družbene dejavnosti Gregorja Kosija, ki sta na občino prišla na njegovo zaupanje, zdaj pa ju že nekaj časa poskušajo odpustiti.

Zadnji je po njegovih besedah primer vodje urada za finance in proračun Marije Kaučič, na katero so zvalili krivdo za težave pri sestavljanju letošnjega proračuna, čeprav je pripravo proračuna dejansko vodil še en županov svetovalec Iztok Fras. Vodenje urada je zdaj formalno prevzela glavna računovodkinja Branka Atelšek, Kaučičevo pa so na hitro premestili na mesto sekretarke v projektno pisarno, čeprav sama v življenju ni delala na nobenem projektu.

“Dejansko se bojimo tega, da lahko človeka najprej izločijo iz delovnega procesa, potem javnosti predstavijo, da ta človek sedi v pisarni in nič ne dela, nato mu ukinejo delovno mesto in na koncu se ga skušajo znebiti. Ta pot se nam zdi popolnoma nedopustna in sprevržena ter se lahko zgodi vsakemu od zaposlenih,” je dejal Rajič.

Poudaril je tudi neverjetna pooblastila zunanjih svetovalcev župana, zlasti Marka Kovačiča in še nekaterih, ki naj bi se jim po njegovih informacijah pridružili tudi novi. Pogodba Kovačiču dovoljuje županu svetovanje na področjih socialnega, gospodarskega, kulturnega, znanstvenega, izobraževalnega in športnega razvoja mesta, Rajič pa meni, da vsaj o nekaterih področjih slednji nima pojma.

V mestni upravi mariborske občine je po njegovih informacijah zaposlenih 240 ljudi, še dodatnih 44 je zaposlenih na medobčinskem inšpektoratu za varstvo okolja in ohranjanje narave. V zadnjem let in pol, torej v času tik pred odhodom prejšnjega župana Franca Kanglerja do danes, se je članstvo v sindikatu z 70 povečalo na 127 zaposlenih.

Mariborski župan se danes na mnoge obtožbe ni želel konkretno odzvati, saj o njih še ni seznanjen, je pa v načelnem mnenju dejal, da bi si sam predvsem želel sindikata 21. in ne 19. stoletja. Sindikat je tukaj res zato, da brani interese delavcev, v bistvu pa je tudi institut med delodajalcem in delavcem, ki mora imeti bolj objektiven in ne zgolj enostranski pogled, je dejal.

V zvezi z obema nekdanjima sodelavcema na zaupanje je Fištravec dejal, da če sta prišla na občino na njegovo zaupanje in brez javnega razpisa, potem ko je bilo ugotovljeno, da ne obstaja več medsebojno zaupanje, ne moreta več biti v sistemu ali pa naj se prijavita na kakšnega od javnih razpisov. Te prakse po njegovem doslej v Sloveniji ni bilo.

Če so se na mestni občini po lastnih besedah pri nekaterih sodelavcih opekli, se postavlja vprašanje, kakšne varovalke so sprejeli, da se to v prihodnje ne bi več zgodilo. Direktor mestne uprave Marko Žula je na to odvrnil, da je prav pogodbeno sodelovanje z zunanjimi sodelavci takšna varovalka, kjer se pogodba lahko odpove in je sodelovanje zaključeno. Ob tem takšni sodelavci ne koristijo socialnih in zdravstvenih upravičenj, zato se pogodbe lahko brez težav zaključijo, je dejal.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.