23:46, čet, 28. Mar

Senatorji UMa potrdili samoevalvacijsko poročilo





Na današnji seji senata Univerze v Mariboru (UM) so se seznanili s samoevalvacijskim poročilom, iz katerega je možno razbrati, da 47% zaposlenih na rektoratu zaznava oblike pritiska nanje, mobinga, celo spolno nadlegovanje itd. Senatorji so o poročilu razpravljali približno eno uro, a kljub omenjenim dejstvom, zgoraj omenjenih besed niti enkrat ni bilo slišati. Ali s tem dajejo potuho vodstvu Univerze, presodite sami. Gotovo pa bi morala biti tovrstna opozorila zadnji alarm vsakemu delodajalcu.

O samoevalvacijskem poročilu je danes na seji poročal Franci Čuš, predsednik Komisije za ocenjevanje kakovosti univerze (KOKU). Zagotovil je, da so v Komisiji delovali zelo profesionalno, da je bilo etično obnašanje temelj njhiovega delovanja in da nanje nihče ni vplival: “ne rektor, ne glavnik tajnik, nihče”. Čuš je poudaril še, da je poročilo posnetek realnosti.

WP_20160223_11_42_41_Pro

Rektor UM Igor Tičar je danes prvič (po približno mesecu dni, od kar smo javnosti že razkrivali rezultate poročila) vendarle komentiral problematiko. Med drugim je ocenil, da poročilo “sploh ni slabo”, da le nekaj ljudi kaže znake pritožb, da osebno “ni prejel nobene pritožbe, ne pisne in ne ustne” in da jih niso prejeli njegovi sodelavci na rektoratu. Ugotavlja, da bo treba bistveno večjo pozornost nameniti razgovorom z zaposlenimi in povečanemu obsegu novinarskih konferenc, da bodo pravočasno obveščali javnost. Ali to pomeni še večje stroške službe za odnose z javnostmi, nam ni uspelo zvedeti. Zagotovil je, da bo primere zaznavanja mobinga itd. (po njegovih besedah jih je 7) obravnaval resno in takoj: “Ta takoj pa ne pomeni danes ali jutri zjutraj, ampak čim prej. Nekateri so na zimskih počitnicah itd.” Zatrdil pa je tudi, da po današnji potrditvi (na senatu) ni več ovir, da poročilo ne bi bilo javno objavljeno na spletni strani Univerze, od koder so ga pred časom umaknili.

Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.