03:12, tor, 19. Mar

Senat UM potrdil seznam kandidatov za rektorja





Senat Univerze v Mariboru je včeraj potrdil seznam kandidatov za rektorja, ki ga bodo volili junija. Prvi na glasovnici bo zapisan Jernej Turk, drugi Niko Samec, tretji Žan Jan Oplotnik in četrti Zdravko Kačič. Vsi si med svoje prve naloge v primeru izvolitve postavljajo umiritev razmer na univerzi in boljše financiranje univerze.

Rektorski kandidati UM 2018, foto: STA
Rektorski kandidati UM 2018, foto: STA

Senat univerze je na seji soglasno potrdil poročilo o poteku kandidacijskega postopka, nato pa je predsednik volilne komisije Saša Prelič izžrebal vrsti red kandidatov na glasovnici. Vse štiri kandidate je predtem potrdil tudi študentski svet univerze, prihodnji teden pa naj bi se začele prve javne predstavitve kandidatov.

Volitve novega rektorja bodo potekale 5. junija, morebitni drugi krog pa teden dni kasneje. Večina kandidatov je vložila kandidaturo s podporo senatov matičnih fakultet, medtem ko je kandidaturo Kačiča podprlo 30 visokošolskih učiteljev.

Jernej Turk je redni profesor na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, habilitiran za področje agrarne ekonomike in kmetijske politike. Za rektorja je kandidiral že leta 2010, a je bil takrat izvoljen Danijel Rebolj. Zadnja tri leta zaseda mesto prorektorja za mednarodne zadeve.

Niko Samec je redni profesor na fakulteti za strojništvo, habilitiran za okoljevarstveno inženirstvo. Tudi on ima že izkušnje z rektorskimi volitvami, saj je na to mesto kandidiral na zadnjih volitvah leta 2015, ko ga je premagal Igor Tičar. Ta ga je nato imenoval v svojo ekipo kot prorektorja za raziskovalno dejavnost.

Pomemben člen Tičarjeve ekipe je bil tudi Žan Jan Oplotnik, ki kot prorektor za finančne zadeve po predčasnem sestopu Tičarja vodi univerzitetne posle. Redni profesor na ekonomsko-poslovni fakulteti je habilitiran za področje financ.

Zdravko Kačič je bil prorektor v mandatu prejšnjega rektorja Rebolja, zadolžen za finančne zadeve. Redni profesor na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je habilitiran za področje elektronike in telekomunikacij.

Za kandidaturo za rektorja se je odločil, ker vidi možnosti napredka tako na sami univerzi kot na področju visokega šolstva v Sloveniji. “Zagotovo je univerza v zadnjem obdobju, sploh v času gospodarske in finančne krize, preživela kar nekaj težkih trenutkov. To je imelo velik vpliv na medsebojne odnose, ki zaradi tega niso bili ravno zgledni, in ena ključnih stvari, na katere bom dal poudarek v primeru izvolitve, je izgradnja akademske skupnosti v smislu negovanja kulture dialoga in visokih standardov etike in moralnih norm,” je povedal.

Turk si bo v prvi vrsti prizadeval za povečanje sredstev za visoko šolstvo v Sloveniji in enakopraven prostorski razvoj vseh članic univerze, tudi univerzitetne knjižnice in študentskih domov. “Mislim, da se moramo vse javne univerze v Sloveniji pogovoriti in prepričati državo, da, če smo resnično družba znanja, je treba vlagati primerna sredstva v visoko šolstvo,” je povedal.

Tudi Samec na prvo mesto postavlja zagotavljanje ustreznega financiranja univerze, takoj za tem pa posodobitev infrastrukture univerze. “Veliko fakultet je v zelo slabem stanju. Treba jih bo obnoviti, posodobiti in zgraditi infrastrukturo, ki bo omogočala boljše pogoje za raziskovalno in pedagoško delo,” je dejal.

Oplotnik je napovedal, da se bo zavzemal za odličnost institucije, ki je utemeljena na zadovoljnih ljudeh. “Vodenje univerze naj bo takšno, da bo vzpodbujalo odgovorno avtonomnost članic, na katerih naj vlada, se razvija, ceni in spoštuje akademska svoboda, radovednost duha in akademski mir,” je izpostavil.

Novega akademskega starešino je treba izvoliti po tistem, ko je bil dosedanji rektor Tičar prisiljen predčasno zapustiti funkcijo zaradi odhoda v pokoj.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.