03:16, pet, 29. Mar

Še zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine





Na Davčni upravi RS (Durs) samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2013, ki so jih v začetku aprila poslali skoraj pol milijona zavezancem. Tistim, ki se z vpisanimi podatki strinjajo, pa ni treba storiti ničesar, saj bo izračun avtomatsko postal odločba o odmeri dohodnine.

Davčna uprava RS (Durs). Vir: STA
Davčna uprava RS (Durs).
Vir: STA

Prvi paket, v katerem je bilo 496.641 informativnih izračunov dohodnine za leto 2013, je davčna uprava poslala zavezancem po pošti 3. aprila. Zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, bodo to dobili povrnjeno 28. maja, rok za doplačilo premalo plačane dohodnine pa je 30. maj.

Zavezanci, ki ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oz. so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa v višini med 400 in 1200 evri. Obrazec je objavljen na spletnih straneh Dursa, dobiti pa ga je mogoče tudi na davčnih uradih. Ugovor je mogoče poslati tudi z digitalnim potrdilom preko sistema e-Davki.

Naslednji paket informativnih izračunov bodo z Dursa poslali 30. maja. Tistim, ki izračuna tudi tedaj še ne bodo prejeli, a so zavezanci za plačilo dohodnine, bodo morali napoved za odmero dohodnine sami vložiti, in to do 31. julija.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.