09:57, sob, 20. Apr

Se bo “ekološka bomba” v Rušah končala? (dopolnjeno)





Kot smo poročali bi naj v ponedeljek v Rušah končno pričeli z odvozom gum. Danes so nam na vprašanja odgovorili še iz Inšpektorata RS za okolje  in prostor.


Inšpektorat je poleti letos izpeljal javno naročilo za odstranitev odpadkov na lokaciji v Rušah. Iz inšpektorata sporočajo, da se odstranitev planira v dveh sklopih: prevzem, prevoz in predelava odpadne industrijske gume ter prevzem, prevoz in predelava izrabljenih gum.
“Za opravljanje izvršbe je bilo izbrano podjetje Saubermacher Slovenija iz Murske Sobote. Odpadki se bodo vozili v Avstrijo preko podizvajalca del. Izvršba se še ni začela. IRSOP bodočih dejanj ne komentira,” so še pisno sporočili iz Inšpektorata.

Po naših informacijah Inšpektorata je zavezanec, stečajni upravitelj v imenu podjetja RIAG v zadnjem mesecu z odvozom izrabljenih gum izvrševal zahteve iz inšpekcijske odločbe.
Inšpekcijski pregled še ni bil opravljen, zato IRSOP še ne razpolaga s podatki o količini odstranjenih odpadnih gum, prav tako še tudi nimamo podatka o prevzemniku odpadkov.

Da bi naj odvoz gum potekal v ponedeljek, 16. oktobra nam niso potrdili.

gume

Govori se pa, da naj bi lastnik „skladišča“ gum ta teden pričel z odvozom že sam in naj bi jih odvažal v Varaždin.

Občina Ruše si že od leta 2012 prizadeva za odstranitev odpadnih gum tako od lastnikov kot od pristojnih inšpekcijskih služb. Izrabljene gume na širšem območju zapirajo interventne poti in predstavljajo stalno veliko tveganje za požar in onesnaženje. Iz občine Ruše sporočajo: “Končno smo dosegli, da je v ponedeljek, 16. oktobra potrjen termin za izvršbo – odstranitve izrabljenih gum v Rušah, ki ga bo izbran izvajalec izvršil na zahtevo Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor.

Na občini pričakujejo, da bodo v naslednjem tednu odstranjene izrabljene gume in s tem velika ekološka nevarnost za okolje oz. prebivalce odpravljena.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.