21:48, čet, 28. Mar

Saša Pelko je odslej podžupan





Maribor ima poklicnega podžupana, sodelovanje z Zdravkom Luketičem pa se nadaljuje. »Z današnjim dnem ima mesto Maribor dva podžupana. Za pokrivanje področja družbenih dejavnosti sem za podžupana danes imenoval vodjo svoje svetniške skupine Saša Pelka“, je v izjavi za mediji povedal župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec. Pelko pa, da je “sprejel izziv.

pelko-in-fistracev-imenovanje-za-podzupana

Župan je prepričan, da bo Pelko novo zaupane obveznosti opravljal enako zavzeto, kot je vodil svetniško skupino. “Področje družbenih dejavnosti je tisto, kjer mesto čaka precej izzivov. Tako na področju infrastrukture, kot ustvarjanja nove kvalitete v finančno zaostrenih pogojih, ki jih z zavestno prenizko povprečnino ustvarja država. Kultura, izobraževanje in šport so področja, ki naslavljajo bistvo biti človek, nas oblikujejo in plemenitijo. Zato jim bo posvečena dodatna pozornost in z imenovanjem profesionalnega podžupana, ter njegovim trdim in zavzetim delom bomo to tudi dosegli“, je med drugim dejal Fištravec.

Novi podžupan Pelko pa smatra, da bo njegova naloga na novi funkciji skrb za uresničitev zastavljenih ciljev. “Prepričan sem, da bom tako kot vsak, ki je bil na tem odgovornem položaju, dodal temu področju svojo osebno noto. Posebno skrb bom namenil mladostnikom in njihovemu položaju v našem mestu na področju, ki ga pokrivam. Skladno z možnostmi bom skrbel za to, da bo v mestu potrebna infrastruktura na področju kulture, šolstva in športa. Ne smemo dovoliti, da bi zamudili priložnosti za financiranje teh projektov na državnih razpisih, kot tudi ne smemo dovoliti, da se naše prijave ne obravnavajo pravično. Vsi se še spomnimo razpisa za obnovo mariborskega gradu, za katerega je tudi sodna instanca ugotovila, da smo bili oškodovani, odgovornosti pa do danes ni prevzel nihče“, je med drugim izpostavil Pelko.

pelko

Ni kršil volilnega molka
Dan preden je Pelko postal novi podžupan je Vrhovno sodišče razveljavilo obsodbo in ustavilo postopek zoper njega. Gre za primer iz časa lokalnih volitev pred dvema letoma, ko je Pelko, v času volilnega molka, na svoji Facebook strani objavil intervju s kandidatom za župana Andrejem Fištravcem in ob tem zapisal “odličen intervju, vabljeni k branju“. Inšpektorat notranjega ministrstva mu je izrekel globo, kazen zaradi kršitve volilnega molka je pozneje potrdilo tudi mariborsko okrajno sodišče, Vrhovno pa včeraj razveljavilo. S tem je po besedah pravnika Jurija Toplaka podano novo razumevanje pojma “propaganda”. Objava mnenja namreč ne predstavlja kršitve volilnega molka.

Jurij Toplak, foto: MP Produkcija
Jurij Toplak, foto: MP Produkcija

DOPOLNJENO 28.9. OB 13:12
Spomnimo: Pravniki Jurij Toplak, Andraž Teršek in Matej Avbelj so tedaj vrhovno državno tožilstvo pozvali, naj vloži zahtevo za varstvo zakonitosti. To je tožilstvo tudi storilo, v zahtevi pa uveljavljalo kršitev materialnih določb zakona o volitvah v državni zbor in zakona o lokalnih volitvah ter kršitev pravice do enakega varstva pravic pri odločanju v postopku o prekršku pred državnim organom in sodiščem.
Vrhovno sodišče je zahtevi za varstvo zakonitosti ugodilo in izpodbijano odločbo o prekršku ter sodbo spremenilo tako, da je postopek o prekršku zoper kršitelja ustavilo.

Po Toplakovem mnenju gre za zelo pomembno odločitev, saj vrhovno sodišče daje razlago predpisov, ki nato velja za vsa sodišča. Vrhovno sodišče je po njegovih besedah premaknilo mejo med dovoljenim in prepovedanim. “Izmenjava mnenj, polemika in običajni pogovor niso več prepovedani. Volilnega molka ni več in uporaba tega izraza je povsem zgrešena,” je zapisal Toplak. Tako lahko odslej govorimo o kandidatih tudi na dan volitev, prepovedani pa so oglasi in neposredno nagovarjanje.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.