09:04, pet, 29. Mar

Samo še danes možna prijava na drugo šolo





Vsi kandidati, ki so prijavnico oddali v roku, jo lahko samo še danes prenesejo na drugo srednjo šolo ali v drug izobraževalni program na isti šoli. Prvi podatki o stanju prijav vpisov v srednje šole za šolsko leto 2014/15 kažejo, da je tudi letos manj prijav predvsem na gimnazijah, več pa na določenih strokovnih programih na primer računalništva.

Zajeta slika

Letos bo osnovno šolo sklenilo 17.280 devetošolcev, ki kandidirajo na skupaj 23.160 mest v srednjih šolah. Skupaj je vpisnih mest več kot lani, nekoliko pa jih je manj na srednjem poklicnem izobraževanju. V programih nižjega poklicnega izobraževanja je razpisano 640 mest (lani 624), srednjega poklicnega izobraževanja 6168 (6194), v programih srednjega strokovnega izobraževanja 9052 (8756), za splošne in strokovne gimnazije pa je na voljo 7300 mest (7185).

Dosedanji podatki o stanju prijav vpisov v srednje šole kažejo, da je tudi letos manj prijav predvsem na gimnazijah in jih je več na določenih strokovnih programih.

Za program veterinarski tehnik je na primer zanimanja še enkrat več, kot je razpisanih mest (112). Velik interes je tudi za programa računalništva in zdravstvene nege na zdravstvenih šolah po vsej državi. Tudi za program medijski tehnik je skoraj 400 prijav, prostih mest pa 364. Prav tako je več prijav (204) kot je razpisanih mest za program farmacevtskega tehnika (196). Veliko zanimanja je še za tehnika oblikovanja in računalništva v Ljubljani in Mariboru.

Manj zanimanja bodočih srednješolcev pa je za programe nižjega poklicnega izobraževanja, kot je denimo pečar oz. polagalec keramičnih plošč, kjer je razpisanih 130 mest, prijav pa le 35.

Kandidati lahko samo še danes prenesejo svojo prijavo na drugo šolo oz. v drug program, če menijo, da je to za njih ustrezneje. Šole imajo nato čas do 7. maja do 12. ure, da te prenesene prijave vnesejo v aplikacijo. Po tem datumu bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kot so za STA sporočili, objavilo dejansko stanje prijav.

O morebitnih omejitvah vpisa v posameznih programih bodo prijavljene kandidate šole, kamor so oddali prijavo, seznanile najpozneje do 3. junija, ministrstvo pa bo seznam šol, ki bodo imele letos omejitev vpisa, objavilo 30. maja.

Danes je zadnji dan tudi za spremembo oz. prenos prijave za bivanje v dijaških domovih oz. na drug dom.

Vir:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.