07:29, pet, 19. Apr

S trgatvijo pričetek Festivala Stare trte





S trgatvijo Stare trte na Lentu se je danes v Mariboru začel 15. Festival Stare trte, ki ima letos prenovljeno podobo. Pestro dogajanje v znamenju grozdja in drugih jesenskih pridelkov, pa tudi rujne kapljice, se bo odvijalo vse do množičnega martinovanja na Trgu Leona Štuklja.

trgatev Stare trte na Lentu 2015 Foto: MP Produkcija
trgatev Stare trte na Lentu 2015
Foto: MP Produkcija

Koncept festivala so letos popolnoma prenovili. Medtem ko se je v prejšnjih letih s trgatvijo Stare trte končeval, se bo letos s tem dejanjem začel in trajal vse do martinovanja 11. novembra, torej mesec in pol.

Večina dogodkov je osredotočena na konce tedna in pred Hišo Stare trte, kjer bodo letos postavili tudi tribuno z okoli 400 sedišči. Večji dogodki, kot na primer predstavitev kmetij Okusi Štajerske in kuhanje v kotličih Podeželje v mestu, pa bodo še vedno na Trgu Leona Štuklja.

Festival poteka v čast najstarejši trti na svetu, ki na Lentu raste že več kot 400 let. Zaščitena je kot naravni spomenik in vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta, ki še vedno rodi žlahtne sadove.

Žametovka oz. modra kavčina je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Vino iz tega grozdja v Mariboru vsako leto ustekleničijo v stekleničke umetnika Oskarja Kogoja in jih uporabljajo za protokolarno darilo.

Po besedah mestnega viničarja Staneta Kocutarja je na trti letos zraslo 95 grozdov, kar je nekaj manj kot lani. “Trta je zelo lepo dozorela. Glede na lansko leto, ko smo imeli 105 grozdov, računam, da bo letos okoli 50 kilogramov grozdja, kar pomeni okoli 30 litrov vina,” je povedal.

Trta je po njegovih besedah še vedno v dobrem stanju, a ga skrbi dejstvo, da se je minuli mesec zaradi zapore Koroške ceste močno okrepil promet na Lentu in posledično količina škodljivih izpustov in prahu. “To se ne bo poznalo jutri, čez deset let pa morda že. Najbrž ni okolja, ki bi mimo svoje največje naravne, žive znamenitosti povečal promet za kar 65 odstotkov. Tu trkam na razum,” je dejal.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.