00:55, pet, 29. Mar

S pokopom pusta na Ptuju zaključili 58. Kurentovanje





Včeraj so na Mestnem trgu žalujoči Ptujčani dali sloves pustu in z njim sklenili 58. Kurentovanje. Peti letni čas je minil v znamenju evropskega leta kulturne dediščine, Unesca, kurentov, dobrodelnosti, veselja, zabave in najbolj živahnega časa na Ptujskem – petega letnega časa. Ob polnoči bodo padle maske, a zagotovo se bo marsikateri fašenk nadaljeval še do jutranjih ur, do pepelnične srede, ko se prične post.

Pokop pusta, F_ B. Voglar

Aleš Goričan, plemeniti Maksimilijan Gregorič je po 11 uspešnih dneh vladanja karnevalsko razpoloženemu ljudstvu, vrnil oblast nazaj v roke župana Mestne občine Ptuj Mirana Senčarja, ki je v volilnem letu stežka vzel oblast nazaj v svoje roke, princu in vsem ostalim zbranim pa dejal: “Za nami je fantastičnih 11 pustnih dni, takšnih, kot jih lahko doživimo le na Ptuju. Vsi, ki ste kakorkoli sodelovali, ste naredili čudovitih 11 dni. Zahvala vsem!”

Branko Brumen, prvi mož 58. Kurentovanja in podpredsednik FECC je ob koncu ptujskega praznika komentiral: “Tudi letošnje Kurentovanje je upravičilo naziv slovenske pustne prestolnice in evropskega krnevalskega mesta, prvič tudi pod okriljem Unesca. Dokaz, da smo Unescovega priznanja vredni, je ponoven prikaz največjega etnografskega muzeja nesnovne kulturne dediščine na prostem.”

Vzdušje v starem mestu novih doživetij je že od 11. ure dalje živo in veselo obilnemu sneženju navkljub. Začeli so ga učenci Osnovne šole Olge Meglič in OŠ Mladika, ki so z glasbenim in plesnim programom popestrili dogajanje. Mnogo gostinskih lokalov prireja svoja pustovanja in zabave, ob tem je vredno omeniti Mistično kurentovo transverzalo, ki se je sklenila z veliko PP zabavo pod šotorom na Vinarskem trgu. Na mestnem trgu sta obiskovalce pred in po pokopu pusta zabavala Poetovia kvintet ter Marko Vozelj z mojstri.

Predaji oblasti je sledila žalna maša, na kateri so maškare objokovale prerani konec pusta, ki je po maši simbolično končal v plamenih. Pokop pusta pa ni razgnal zabave željnih obiskovalcev, v mestnem jedru in v srcih ljudi bo pust verjetno živel še vsaj do jutri zjutraj, nato pa se bo življenje v najstarejšem slovenskem mestu vrnilo na stari tir.

Na letošnjem Kurentovanju so kurenti več kot dokazali, da so vredni Unescovega priznanja, vpisa na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, in da se za prihodnost prenosa tradicije kurenta, za kar je še posebej zaslužna Zveza kurentov Slovenije, ne gre bati. Hkrati pa zgodba uspeha kurentov na Ptuj in v njegovo okolico privabi množice, tako tudi letos, ko je Ptuj do včeraj obiskalo več kot 100.000 obiskovalcev. Na Ptuju je danes zadnji dan za doživetje in izživetje pusta, kdor ga ni doživel po ptujsko, mu je lahko žal.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.