00:40, sob, 20. Apr

Ruše in Selnica v prihodnje povezana s kolesarsko stezo





Kraja Ruše in Selnica ob Dravi, ki ju prometno neposredno povezuje le en most čez Dravo, naj bi v prihodnosti povezali s kolesarsko stezo. Ta bo tekla po predvideni Dravski kolesarski poti čez omenjeni most, a je potrebno še doseči dogovor z zasebnimi lastniki zemljišč in obnoviti most.

 kolesarska steza

Kolesarska pot se bo urejala v sklopu obnove mostu čez Dravo, ki ga je že močno načel zob časa. “Direkcija RS za infrastrukturo bo v letošnjem letu naročila izdelavo projektne dokumentacije za rekonstrukcijo mostu čez Dravo v Rušah na R2-435. Izdelovalec projektne dokumentacije bo preučil možnost širitve mostu tudi za kolesarske steze in le-to tudi vključil v projekt. Sama gradnja pa je predvidena po uvrstitvi investicije v Načrt razvojnih programov (NRP), predvidoma v letu 2018,” so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Na selniški strani se bo pot priključila na delno že urejeno Jabolčno pot, na ruški strani pa na kolesarsko povezavo do Maribora, za katero se trenutno ureja nova trasa.

“Nova trasa bo ločena od ostalega prometa in bo od Ruš do meje z mariborsko občino oz. Poslovne cone Marles potekala ob železniški progi, na zemljišču Slovenskih železnic. Za uporabo tega zemljišča je občina od Slovenskih železnic že pridobila služnost za uporabo trase,” je pojasnil Davorin Ferk z Občine Ruše.

S Slovenskimi železnicami, v koordinaciji z ostalimi 18 občinami na Dravski kolesarski poti in RRA Koroška, potekajo tudi pogovori o usklajevanju voznih redov, prilagoditvi vlakov za prevoz koles in postavitev ustrezne kolesarske infrastrukture ob železniških postajališčih. Prvi vlaki naj bi bili prilagojeni za prevoz koles maja letos.

“Direkcija RS za infrastrukturo ima v letu 2017 in 2018 na voljo 1,5 milijona evrov za manjkajočo projektno dokumentacijo, začasno označitev kolesarske poti in gradnjo prvih odsekov, ki imajo že pripravljeno dokumentacijo, med njimi tudi občina Ruše,” je še povedal Ferk.

Potrebno je le še skleniti dogovor o načinu in delitvi stroškov financiranja poti ter urediti manjši del manjkajoče dokumentacije. “Letos jeseni bi se lahko po realni oceni začela prva dela med Rušami in Bistrico ob Dravi. Občina Ruše ima sredstva za izgradnjo dela trase predvidena v letošnjem proračunu,” je povedal Ferk.

Nekaj težav imajo na mariborski strani, saj mariborska občina še ni pristopila k planiranju trase od Laznice do Maribora.

Občina Ruše navezuje svoj del trase na 120 kilometrov kolesarskih stez po Ruškem Pohorju, ki so jih lani označili v okviru projekta Ride Ruše, ter na izgradnjo Centra urbanih športov, kjer bo tudi dodatna servisna infrastruktura za kolesa. Odprtje Centra urbanih športov v okviru Športnega parka Ruše bo naslednji mesec.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.