19:45, čet, 25. Apr

Romsko gostilno naj bi odprli aprila





Priprave na odprtje romske restavracije Romani kafenava v Mariboru so v polnem teku. Romsko gostilno naj bi odrpli aprila, ob svetovnem dnevu Romov.

Po besedah Štefana Simončiča iz društva Epeka so že zaposlili prve ljudi, zaradi uspešnosti na več evropskih projektih pa bodo lahko dali delo še več Romom, kot so sprva načrtovali.

Pogodbo za najem prostorov nekdanje picerije Ču Ču na Taboru so podpisali sredi novembra lani in se takoj lotili obnovitvenih del. Ker niso pričakovali, da je stavba v tako slabem stanju, se je obnova malo zavlekla. Zamenjati morajo vse električne in vodovodne instalacije, prezračevanje in centralno ogrevanje.

Kljub temu da restavracija še ni nared, so ta mesec zaposlili prve štiri osebe, in sicer tri natakarje in kuharico, ki že izvajajo ponudbo catering. Projekt tako teče dalje. Slovesnost ob odprtju načrtujejo v dneh od 11. do 13. aprila.
Gre za prvo takšno restavracijo v Sloveniji in tem delu Evrope. Projekt, vreden 300.000 evrov, bo do leta 2015 financiran s sredstvi iz evropskega socialnega sklada in s podporo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

PICERIJA ÈU-ÈU

Sprva je bila predvidena zaposlitev petih pripadnikov romske manjšine, zaradi uspešnosti še na nekaterih drugih projektih pa bodo po besedah Simončiča lahko zaposlili še več ljudi. Trenutno imajo finančno podprtih devet zaposlitev, obetajo si jih skupno najmanj 14.

Gostilna se bo nahajala na 200 kvadratnih metrih večjega zdaj zapuščenega kompleksa v t.i. Železničarski koloniji.

Spomnimo: Napoved odprtja romske gostilne je naletela na proteste skupine okoliških prebivalcev in vodstva mestne četrti Magdalena, ki so zaradi nasprotovanja novi gostinski dejavnosti na tej lokaciji tudi zbirali podpise. Simončič pravi, da po novembru s kakšnimi dodatnimi protestnimi akcijami niso bili več soočeni.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.