15:42, sob, 20. Apr

Romi po svetu praznujejo svoj dan





Romi po vsem svetu danes praznujejo svoj dan, ki je bil izbran na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu. Tudi pripadniki romske skupnosti v Sloveniji ga zaznamujejo s številnimi prireditvami, s katerimi želijo spomniti na ohranjanje svoje kulture in jezika. Že od sobote poteka šesti festival romske kulture Romano Čhon.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Festival, ki ga prireja Romski akademski klub Murska Sobota, bo trajal do 26. aprila, na različnih lokacijah v Pomurju. V času festivala se bodo zvrstili številni dogodki oz. razne delavnice za otroke in mladino, predavanja, proslave in kot vsako leto bo festivalsko dogajanje zaokrožil koncert. Tokrat z nastopom zasedbe Roma Sijam iz Srbije.

Svoj dan so Romi v petek slavnostno obeležili tudi na osrednji prireditvi v Kočevju, ki se je je udeležil tudi predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Predstavnike romske skupnosti v Sloveniji je dan prej sprejel predsednik državnega zbora Janko Veber. Romi so ga opozorili na številne težave, s katerimi se danes soočajo, pri čemer so posebej izpostavili bivanjske razmere, izobraževanje, zaposlovanje in sovražni odnos nekaterih sokrajanov do Romov.

Na okrogli mizi Zveze Romov za Dolenjsko v Novem mestu na temo diskriminacije romskih otrok v osnovni šoli pa so predvsem opozorili na pomen predšolske vzgoje pri socializaciji in nadaljnjem šolanju romskih otrok.

Pred svetovnim dnevom Romov se je s predstavniki romske skupnosti v ponedeljek srečala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.

Danes pa bo posebna predstavnica generalnega sekretarja ZN Marta Santos Pais skupaj z državno sekretarko v kabinetu predsednice vlade Tamaro Vonta obiskala otroke romskega naselja Trebnje.

V Sloveniji živi nekaj manj kot 10.000 Romov, največ v Prekmurju, na Dolenjskem in v Beli Krajini. Prvič so se resneje organizirali leta 1995, ko so ustanovili Zvezo romskih društev. Ta se je leta 2000 preimenovala v Zvezo Romov Slovenije. Romi so v Sloveniji tradicionalno nastanjeni v 20 občinah.

Romsko problematiko v Sloveniji ureja krovni zakon o romski skupnosti iz leta 2007. Določa predvsem organiziranost Romov na državni in lokalni ravni ter financiranje. Zakon posega tudi na področja zaposlovanja, vzgoje in izobraževanja ter bivalnih razmer v romskih naseljih. Ukrepi na teh področjih pa so določeni v nacionalnem programu ukrepov vlade za Rome za obdobje 2010-2015.

Beseda Rom sicer pomeni človek, Roma pa ljudje ali ljudstvo. Romi so etnična skupina, ki živi predvsem v evropskih državah. Izhajajo iz Indije, v Evropi jih je med osem in deset milijonov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.