03:12, pet, 29. Mar

Roman Glaser v kratkem zapušča Perutnino Ptuj





Dolgoletni prvi mož Perutnine Ptuj Roman Glaser po lanskem lastniškem prevzemu skupine s strani Sija, ko se je moral posloviti od mesta predsednika uprave, dokončno zapušča podjetje.

Novi nadzorni svet bo namreč v naslednjih dneh z njim in še enim dolgoletnim članom uprave Tonetom Čehom podpisal sporazum o prenehanju mandata in delovnega razmerja.

FOTO: STA
Roman Glaser (FOTO: STA)

Po petkovi skupščini Perutnine, na kateri so delničarji med drugim z veliko večino potrdili spremembe v nadzornem svetu družbe, je včeraj ta v delno spremenjeni sestavi že sprejel prve odločitve. Najprej je za predsednika nadzornega sveta izvolil Antona Černiha, sicer predsednika uprave Sija, največjega delničarja Perutnine Ptuj.

Sporazum o prenehanju mandata in delovnega razmerja s starima članoma uprave

V skladu s potrjeno statutarno spremembo, s katero so število članov uprave v prihodnje zmanjšali s štirih na dva, so nadzorniki včeraj Černiha pooblastili, da v naslednjih dneh podpiše sporazum o prenehanju mandata in delovnega razmerja z obema starima članoma uprave.

Predsednik uprave Tibor Šimonka in podpredsednik uprave, zadolžen za finance, ekonomiko, kontroling in nabavo Vjačeslav Korčagin, ki sta mandata prejela v začetku leta, ostajata na svojih položajih in odslej predstavljata novo upravo Perutnine.

Glaser tako po skoraj treh desetletjih zapušča ptujsko skupino. Zaradi nekaterih napačnih poslovnih odločitev v preteklosti se je sicer že večkrat znašel na majavih tleh, odnesel pa ga je šele prihod novih lastnikov, najverjetneje pa tudi lanske kriminalistične preiskave zaradi suma okoriščanja pri dokapitalizaciji.

S prevzemi rasla tudi zadolženost podjetja

Dolgoletni “vladar” Perutnine je v podjetje prišel leta 1988, vodenje družbe pa je prevzel leta 1992. Vse do leta 2000 je družba rasla organsko, nato pa so začeli tudi s prevzemi. Perutnina je tako kupila Jato, Kmetijski kombinat Ptuj in Agrokombinat Maribor, začela je tudi s širitvijo na tuje trge, najprej na Hrvaško, v BiH in Srbijo. Hkrati s prevzemi je rasla tudi zadolženost podjetja, ki kljub Glaserjevim obljubam ni bila nikoli uvrščeno na borzo.

V letu 2008 je njegova uprava skušala izvesti menedžerski prevzem. Holding PMP, ki je bil v lasti vodilnih v podjetju, petina v Glaserjevi, je namreč skupaj z Merkurjem, Perutninarsko zadrugo Ptuj, Zlato moneto 2, Probanko in Cometom objavil ponudbo za prevzem Perutnine Ptuj, prevzemni konzorcij pa je s pridobitvijo 23 odstotkov delnic postal 65-odstotni lastnik družbe, pri čemer je imel holding v lasti desetino.

Tudi poskusi odstavitve Glaserja

Po izbruhu krize oziroma poslabšanju poslovnega okolja in nekaj napačnih odločitvah je začelo prihajati do napetosti med malimi delničarji in državnimi lastniki Perutnine Ptuj na eni ter Glaserjevo upravo in njihovimi podporniki na drugi strani, sledili so poskusi odstavitve Glaserja.

Leta 2011 mu ni uspelo dokapitalizirati družbe, Kad je takrat celo zahteval revizijo posameznih poslov med družbami v skupini in s tretjimi osebami v zadnjih petih letih. Revizor, ki ga je sicer izbral nadzorni svet Perutnine, nepravilnosti ni odkril. Čeprav to malih delničarjev ni prepričalo, je njegova ekipa kmalu zatem dobila nov petletni mandat.

Za dokapitalizacijo izbran SIJ

Napetosti so se nato še stopnjevale. Zavrelo je ob objavi letnega poročila za 2014, ko je postalo jasno, da je družba za leto 2013 zaradi neposrečenih preteklih poslov z Merkurjem, Infond Holdingom in Centrom Naložbami za nazaj opravila za okoli 43 milijonov evrov slabitev. Malim delničarjem na poletni skupščini vseeno ni uspelo s predlogom nepodelitve razrešnice upravi in glasovanja o nezaupnici.

Na podjetje so medtem začele pritiskati banke in za reprogram dolgov začele postavljati zahteve, med katerimi je bila ključna dokapitalizacija. V odprtem postopku je bil za dokapitalizatorja izbran Sij, ki je vplačal 40 milijonov evrov in se dogovoril za prevzem Holdinga PMP.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.