03:32, čet, 25. Apr

Reševanje živali iz pregretih avtomobilov med pristojnimi neusklajeno





Primeri, ko neodgovorni lastniki živali puščajo v razgretih vozilih, niso redki. Društva za zaščito živali opozarjajo, da so pristojni neusklajeni, ko je treba ukrepati, zato se sprašujejo, ali lahko sami razbijemo steklo vozila, da bi rešili ujeto žival. Policisti navajajo, da ima življenje v takih primerih prednost pred materialnim premoženjem.

piki, zavetisce

V javnosti v teh dneh odmevata dva primera brezvestnega ravnanja lastnikov psov. V Mariboru je lastnik psa pustil na žgočem soncu v avtomobilu na parkirišču trgovskega centra. Opazila sta ga člana Društva za zaščito živali Maribor in poklicala policiste. Ti so razmeroma hitro posredovali in skrbniku psa izdali opozorilo.

Drugače je bilo v Kopru. Po navedbah Obalnega društva proti mučenju živali so zatajile vse pristojne službe, ki se kljub klicem, da se pri nekaj manj kot 30 stopinjah Celzija v zaprtem avtomobilu nahaja pes, niso odzvale. Da bi rešili čivavo, so sami razbili steklo na vratih avtomobila. Lastnici psa so kasneje policisti izrekli denarno globo, v društvu pa so ženski napovedali vložitev ovadbe zaradi mučenja živali.

Opozorila o prelaganju odgovornosti med pristojnimi

Neuspešno ukrepanje pristojnih služb se je pokazalo v obeh primerih, tudi če so se, kot so povedali v Društvu za zaščito živali Maribor, mariborski policisti za razliko od koprskih hitro odzvali. “Ko so prišli, niso vedeli, kaj narediti, psa niso pogledali, niti ga spravili iz avtomobila, niso mu dali vode, da bi ga začeli hladiti. Pes je ostal v avtu, policisti pa so vodili postopek,” je dogajanje opisala Žana Klobučar iz društva. Policija, društva in veterinarski inšpektorji bi se morali uskladiti, kako ukrepati v takšnih primerih, je opozorila.

Da sistem v takšnih primerih ne deluje, kot bi moral, so zapisali tudi na spletni strani Pes, moj prijatelj: “V praksi se je pokazalo, da je izredno težko upoštevati protokol in tvegati, da bi lahko žival trpela in poginila.” Zato se sprašujejo, ali bi se bilo bolje v primerih, ko se pokaže nedorečenost glede pristojnosti, reševanja težav lotiti po svoje in z razbitjem šipe na avtomobilu tudi tvegati morebitne kazni.

Na neskladnost ravnanja pristojnih v takšnih situacijah je opozoril tudi poslanec SD Matjaž Nemec, ki je na ministrico za notranje zadeve ter ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovil pobudo v zvezi z izvajanjem zakonodaje s področja zaščite živali. Iz omenjenih primerov je razvidno, da se prelaga odgovornost med pristojnimi službami, zato, kot je zapisal, je “nujno, da so v tovrstnih primerih pristojnosti jasno opredeljene, postopki pa natančno določeni.”

Na policiji so za STA pojasnili, da lahko očividec primer prijavi pristojni veterinarski inšpekciji ali policiji, saj sta obe pristojni za izvajanje nadzora nad spoštovanjem določil zakona o zaščiti živali. Enako na svoji spletni strani napotuje tudi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Ker ima zaprtje živali v avtomobilih v času visokih temperatur lahko znake kaznivega dejanja ali prekrška, se policija na tovrstne klice odzove, preveri vsa dejstva in okoliščine ter zbere potrebna obvestila. Naloga policistov, kot so navedli, je tudi, da če ne uspejo izslediti lastnika živali, smejo zaradi preprečitve pogina v vozilo vstopiti tudi z uporabo sile. “V kolikor bi žival kazala pešanje življenjskih funkcij, ima reševanje življenja prednost pred povzročeno materialno škodo,” so pojasnili.

Neodgovorni lastniki živali bodo kaznovani

Na policiji so povedali, da je za tistega, ki v razgretem avtomobilu pusti žival, zagrožena globa v višini od 800 do 1200 evrov. Če pa obstajajo elementi kaznivega dejanja mučenja živali, je zagrožena zaporna kazen od enega do dveh let. Podatkov o številu izdanih kazni na policiji nimajo, saj so, kot so navedli, kazniva dejanja mučenja in grdega ravnanja z živalmi take narave, da je izvršitvenih oblik veliko.

Klobučarjeva iz Društva za zaščito živali Maribor je povedala, da tudi če je zakonodaja o zaščiti živali pomanjkljiva in pristojni premalo aktivni, večjo težavo vidi pri ljudeh in njihovi ozaveščenosti. Društva ali posamezniki reševanje živali ne bi smeli jemati na svoja pleča, se izpostavljati in reševati življenja na način, da se vlamlja v avtomobile. Preprosta in edina rešitev bi bila, da bi se spremenila miselnost ljudi, je prepričana. “Če ljudje ne bi puščali živali v avtomobilih, okoli tega sploh ne bi bilo takega cirkusa,” je dodala.

Nedavno je sicer začela veljati novela kazenskega zakonika, ki je zvišala kazni za surovo ravnanje z živalmi in njihovo trajno pohabitev. A zakon se ni uveljavil v obliki, kot so želeli v Združeni levici, ki so zakonodajni predlog pripravili na pobudo društva Ustavimo pasje borbe in ga vložili s podpisi tudi koalicijskih poslancev. Njihov predlog je bil, da bi v primeru mučenja lastniku sodišče žival odvzelo, prepovedalo bi mu celo lastništvo in stike z njo. Nov zakon določa le višje kazni za mučitelje živali.

Živali vročino še težje prenašajo kot ljudje

Na nevarnosti, ki grozijo živalim zaradi vročine, opozarja več društev za zaščito živali. Živali težko prenašajo vročino, zato sta v teh poletnih dneh nujna voda in senca, je izpostavila Klobučarjeva in dodala, da se v največji vročini živali ne sprehaja. Upoštevati je treba petsekundo pravilo, kar pomeni, da če svojo dlan položimo na vroč asfalt in ne uspemo zdržati več kot pet sekund, potem je ta prevroč tudi za našega štirinožca.

Ko je zunaj 30 stopinj Celzija, je temperatura zraka v avtu še enkrat višja. Psi se za razliko od ljudi ne potijo, zato na ta način ne morejo uravnavati telesne temperature. Že deset minut v vročem avtomobilu je preveč, je pojasnila Klobučarjeva. Hitro lahko pride do toplotnega udara, ki ga najhitreje opazimo po pospešenem dihanju. Ko žival iz razgretega avtomobila rešimo, jo moramo nemudoma ohladiti in poiskati najbližjo veterinarsko pomoč.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.