06:45, pet, 29. Mar

Rektor mariborske univerze I. Tičar: “Jaz sem poveljnik te ladje.”





Danes so člani Upravnega odbora Univerze v Mariboru (UM) soglasno potrdili novi Statut, ki ga je predlagal rektor Igor Tičar. S tem so očitno pritrdili rektorju v njegovi argumentaciji, da je Univerza avtonomna v določanju pravil svojega delovanja. Predsednica Visokošolskega sindikata na UM Marija Javornik Krečič pa je prepričana, da so s tem storili “institucionalni samomor.”

Po večstopenjski procesiji obravnave novega Statuta univerze, se je ta danes zaključila z 8 glasovi za od 8 prisotnih članov Upravnega odbora (UO). V razpravi so člani upravnega odbora med drugim navajali, da zaupajo modrecem, ki so Statut že obravnavali pred njimi. S tem so ciljali predvsem na Senat UM, katerega člani so zasedali minuli torek in novi Statut podprli z absolutno večino. Goreče pa sta tudi danes pred člani odbora razpravljala rektor Tičar in predsednica sindikata VSS Javornik Krečičeva.

Mladen Kraljič, glavni tajnik Univerze v Mariboru (levo) in Gorazd Meško, predsednik Upravnega odbora Univerze v Mariboru (desno).
Mladen Kraljič, glavni tajnik Univerze v Mariboru (levo) in Gorazd Meško, predsednik Upravnega odbora Univerze v Mariboru (desno).

 

Pet proti ena
Pred glasovanjem je Javornik Krečičeva zbrane opozorila, da so vsi trije reprezentativni sindikati podali negativno mnenje na novi Statut ter, da so se o tem, kdo naj rektorju podpiše pogodbo o zaposlitvi, že izrekli tudi na ministrstvih. Po njenih besedah so v času razprave o (nez)možnostih upokojitve rektorja Tičarja na Ministrstvu za šolstvo ter Ministrstvu za javno upravo eksplicitno zapisali, “da pogodbo z rektorjem sklene predsednik upravnega odbora“. Rektor Tičar pa je v repliki ponovno poudaril, da je univerza avtonomna pri odločanju o pravilih igre svojega delovanja. “Ministrstvo je tudi snažilka in vratar. Ne mi govorit o nekih amorfnih mnenjih. Ljubiteljski dopisi iz ministrstev nas ne zanimajo, jaz imam takih mnenj cel predal.”

Marija Javornik Krečič, predsednica Visokošolskega sindikata na Univerzi v Mariboru (levo) in Saša Prelič, redni profesor na mariborski Pravni fakulteti (desno).
Marija Javornik Krečič, predsednica Visokošolskega sindikata na Univerzi v Mariboru (levo) in Saša Prelič, redni profesor na mariborski Pravni fakulteti (desno).

Z argumentom avtonomnosti povozili
Ker je Javornik Krečičeva v razpravi opozorila, da je avtonomnost Univerze omejena z zakonom, tudi če se zakon komurkoli zdi čuden, je izzvala repliko Saše Preliča, rednega profesorja na Pravni fakulteti, ki se je seje Upravnega odbora udeležil na povabilo rektorja Tičarja. “Univerza si seveda sme sama določit kako bo sklenila delovno razmerje s svojim zakonitim zastopnikom“, je dejal Prelič. Razpravo je zaključil predsednik upravnega odbora Gorazd Meško, ki je povzel slišano: “Statut ni idealen, ampak je tukaj. Osebno sem za, da s tem početjem ne bi ogrožali financiranja Univerze.” Če člani upravnega odbora Statuta danes ne bi sprejeli, bi se namreč Univerza financirala z 80% dvanajstin za javno službo. Ker so ga sprejeli, pa bo Statut najkasneje do 15. junija 2017 objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.