14:40, pet, 29. Mar

Razstava o delu vojnih ujetnikov pri gradnji Murmanske železnice





V Muzeju narodne osvoboditve Maribor bodo drevi odprli gostujočo razstavo Narodnega muzeja Republike Karelije. Postavitev z naslovom Pot do oceana pripoveduje o edinstvenem projektu izgradnje Murmanske železnice v času prve svetovne vojne, pri katerem so sodelovali tudi vojni ujetniki iz Slovenije.

Razstava Pot do oceana_02

Poleg 10.000 najemnih delavcev za kopanje zemlje iz Mandžurije je pri gradnji železnice na severu Rusije sodelovalo tudi več kot 57.000 internirancev avstro-ogrske in nemške vojske ter 30.000 delavcev iz osrednjih delov Rusije in Olonecke gubernije. Med avstro-ogrskimi vojaki je bilo veliko Slovencev, ki so pri tem tudi umrli. Njihovo točno število ni znano.

Razstava vsebuje javnosti doslej redko predstavljene eksponate in fotografski material iz obdobja 1914 do 1917, ki so del zbirke Narodnega muzeja Republike Karelije. Še posebej je direktor tega muzeja Mikhail Goldenberg na današnji novinarski konferenci v Mariboru izpostavil fotografsko gradivo iz avtentičnih fotografskih albumov graditelja železnice, raziskovalnega inženirja A.M. Azančeeva.

Gradnjo železnice, ki teče od Sankt Peterburga ob Baltskem morju do Murmanska ob Barentsovem morju, so poleg Rusije financirale še Anglija, Francija in ZDA, saj je bil projekt zanje strateškega pomena. Države članice vojaškega zavezništva antanta, ki so bile v vojni z Nemčijo, so tako lahko na vzhodno fronto pravočasno pošiljale hrano, orožje in strelivo. “Ko ljudje danes potujejo po tej železnici, se ne zavedajo, da je to spomenik svetovnega značaja,” je povedal Goldenberg. “S to razstavo želimo hkrati tudi pokazati, kako daleč in blizu sta si ta del Rusije in Slovenija,” je dodal.

Novinarska konferenca_Pot do oceana

Potem ko so v Mariboru poleti s projektom Stalag XVIII D obudili spomin na sovjetske vojne ujetnike na slovenskih tleh, se zdaj spominjajo slovenskih vojnih ujetnikov na ruskih tleh. Po besedah direktorice Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandre Berberih Slana bo temu sledilo še več mednarodnih projektov, konec leta že gostujoča razstava s Slovaške.

Razstava Pot do oceana_01

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.