23:58, čet, 25. Apr

Razprava o proračunu občine Ruše, »talec« CICI delavnice





Na včerajšnji seji občinskega sveta Občine Ruše je bila glavna tema sprejetje proračuna v prvem in kasneje tudi v drugem branju. Župan Uroš Štanc je predstavil proračun za leto 2014. Ta naj bi zajemal 8.200.000 EUR prihodkov in cca 8.800.000 EUR odhodkov.

Presežek odhodkov naj bi pokrili z dolgoročnim kreditom in presežkom sredstev iz leta 2013, v vrednosti 348.000 EUR. Projekti in programi, ki so bili vključeni v proračun, so bili v prvi vrsti projekti iz načrta razvojnih programov, nadalje pa projekti, ki niso bili realizirani v letu 2013 ter projekti, ki bodo sofinancirani iz evropskih in državnih sredstev ter sofinanciranj, kjer sodelujejo občani, programske usmeritve političnih strank, programske usmeritve krajevnih odborov, društev itd. Župan je med drugim izpostavil nekaj sprememb, ki so bile predlagane v javni razpravi in jih podpira. Tako je predlagal: da se v proračun umestijo sredstva za razvoj turizma v višini 10.000 EUR, da se zagotovijo sredstva za ustvarjalne CICI delavnice v višini 20.000 EUR, da se materialni stroški in izvajanje kulturnih programov povečajo za 24,92% na 26.284 EUR. Prav tako pa je v proračunu nova postavka sofinanciranja programov za mlade, v višini 50.000 EUR.

Nato je sledila razprava predsednikov odborov. Tako je – kot prvi – stališče Odbora za gospodarstvo in finance predstavil predsednik Igor Jurišič. V prvi vrsti se je dotaknil pereče teme, ukinitve CICI delavnic. Na seji je Odbor ugotovil, da Občina CICI delavnic ne ukinja, saj jih ne more, ker je društvo DPM Ruše samostojni pravni subjekt. Je pa res, da se financiranje teh delavnic, na podlagi stališča nadzornega odbora in računskega sodišča, ne more več opravljati na način, kot se je do tedaj. Za pobudo za zmanjšanje sredstev, je Jurišič omenil, da je nastala na podlagi dopisa ravnatelja OŠ Ruše Ladislava Pepelnika, ki naj bi govoril, da ustvarjalne delavnice negativno vplivajo na javni vrtec v Rušah, da so CICI delavnice drugi vrtec in da so zaradi teh delavnic ogrožena delavna mesta v vrtcu. Kakorkoli, pa je izrazil zadovoljstvo, da so se v proračunu našla sredstva za izvedbo otroških delavnic.
Nato je predsednica statutarne komisije Marjana Kotnik Poropatt opozorila, da Občina ne more ukinjati delavnic iz DPM Ruše, saj je društvo samostojni pravni subjekt, Občina pa lahko odloča koliko in na kak način lahko v DPM Ruše prejemajo sredstva.
DSC_4938

Draga Fabjan je kot predsednica Odbora za družbene dejavnosti predstavila stališče Odbora v zvezi z DPM Ruše. Odbor predlaga, da se DPM Ruše financira na enak način kot do sedaj, vse do 1.9.2014, do takrat pa, da se pripravijo rešitve, pri katerih bodo sodelovali predstavniki Občine ruše, DPM Ruše in uporabniki. Imenoval se je tudi Odbor, ki bo to pripravil. Sama pa je izrazila bojazen, da (v proračunu) sedaj predlaganih 20.000 EUR do 1.9.2014 ne bo zadostovalo.

Uroš Razpet je kot predsednik Odbora za komunalo in prostor predstavil osnovne tri razprave, ki so v zvezi s proračunom potekale na Odboru. Ladislava Pepelnika je na Odboru zanimalo kakšna je ročnost kreditov pri poslovnih bankah. Boštjan Petek mu je odgovoril, da se Občina ne bo zadolževala pri poslovni banki, ampak gre za regionalne sklade, kjer gre za daljšo ročnost kredita in kjer je obrestna mera nižja. Predstavil je tudi potek projekta vodovoda na Vinski poti, kjer se bo zraven vzpostavitve vodovoda izvajala tudi izgradnja kanalizacije.
Nato se je pričela odprta debata svetnikov o proračunu.
DSC_4945

Kot prvi je svoje stališče izrazil Vili Rezman, ki je poudaril pomembnost sprejetja proračuna in dodal, da ga bodo v LIRI podprli, če bodo upoštevane kakšne spremembe, ki jih predlagajo, saj takšen, kot je sedaj, ni sprejemljiv. Prav tako je poudaril, da proračun in načrt razvojnih programov naj ne bi bila usklajena, na podlagi tega pa, da bo Občina na dolgi rok zabredla v finančne težave. Prav tako se je dotaknil CICI delavnic, katere izvaja DPM Ruše. Poudaril je, da naj bi predlog za ukinitev DPM Ruše v mesecu decembru poslal kar Režijski obrat občine Ruše.
DSC_4948

K besedi se je prijavil tudi Ladislav Pepelnik, ki je poudaril, da bi rade volje govoril o proračunu, vendar se mu zdi pomembneje, da razjasni, da vrtec in šola nista pobudnik za ukinitev CICI delavnic in da je to, kar je trdil Igor Jurišič, čista laž ter da potvarja dejstva. Pepelnik je poudaril, da sta vrtec in DPM Ruše skozi vsa leta dobro sodelovala na projektih. Pojasnil pa je svoj dopis, ki naj ne bi vseboval govora o tem, da bi naj CICI delavnice ogrožale vrtec in delavna mesta ter da si ne želi, da nekateri želijo očrniti vodstvo šole.

Pepelniku je sledil Igor Jurišič, ki je Pepelnika pozval, naj mu pojasni ali je podpis na dopisu, na katerega se nanašajo njegove besede, ponarejen in citiral dopis, ki ga je podpisal Pepelnik »kar bo zahtevalo prekinitev delavnih razmerij za najmanj dve strokovni delavki, v Rušah delujejo v dopoldanskem času za predšolske otroke ustvarjalne delavnice, ki za nizko ceno zagotavljajo tri in več urno varstvo in različne dejavnosti« … »in da je predlog, da bi te delavnice delovale v popoldanskem času, ne pa tudi v dopoldanskem«. Jurišič je poudaril, da CICI delavnice podpira in da jih bo tudi v bodoče, le da je treba pravno urediti njihovo financiranje. Pepelnik pa je pojasnil, da so besede Jurišiča vzete iz konteksta.

SPODAJ PRILAGAMO DOPIS, IZ KATEREGA SAMI PRESODITE O RESNICI IZJAV.

Tudi Draga Fabjan se je dotaknila CICI delavnic, s katerimi naj bi bili zadovoljni otroci in starši, zato predlaga, da se delavnice izvajajo naprej, Občina pa naj poskrbi za pravno podlago za njihovo financiranje.

K razpravi se je prijavil Lovro Bačun, ki je opozoril, da se mu postavka za kolesarsko pot in stroški za prireditve zdi previsoka, predvsem pa ga je zmotilo, da ni predvidenih sredstev na postavki za Lobniški most. Prav tako ga je zanimala postavka 50.000 EUR za spodbujanje programov mladih in razvoj turizma ter ali se pripravlja kak razpis.

Marjana Kotnik Poropat se je dotaknila področja starejših. Dejala je, da z obžalovanjem opaža, da dnevni center za starejše ni nikoli prav zaživel. V prvi vrsti bi si želela izvajanje medgeneracijskih srečanj med starejšimi in otroci, zato podpira postavko za medgeneracijska srečanja.

Uroš Razpet je odgovoril, da bo za načrte kolesarske poti porabljenih 20.000 EUR . Postavka za most na Lobnici se je zmanjšala, ker se v tem trenutku izvaja novo projektiranje mostu, s katerim bo izgradnja mostu cenejša od načrtovane.
Bojan Žerjal je opozoril, da v proračunu ni sredstev za čistilno napravo in da to ni omenjeno niti v razvojnih načrtih, kljub temu, da čistilna naprava mora biti zgrajena do leta 2017.

Uroš Razpet je odgovoril, da Občina razmišlja, da bi se priključili na centralno čistilno napravo v Mariboru ali Selnici ob Dravi, tako bi bilo najbolje in najceneje za občane.

Med debato se je razvnel tudi manjši besedni dvoboj med Vilijem Rezmanom in županom Urošem Štancem. Rezmana je zmotilo, da je župan izpostavil, da prostori, v katerih se izvajajo CICI delavnice, nimajo ustreznega gradbenega dovoljenja in da niso ustrezni za vzgojo otrok ter izpostavil pravno odgovornost, ki jo Štanc nosi kot župan, če se bo kateremu od otrok kaj zgodilo. Rezman je županu velel, »da se na tem mestu izvajajo volilni shodi in pečejo čevapčiči«. Štanc mu je odgovoril, »da ga zanima, kdaj je kot župan pekel čevapčiče«. Na to je Rezman odgovoril, da čevapčiče je pekel: »jaz sem mu naročil, mene to ni motilo.«

Ko je bila razprava zaključena, je predsedujoči podal predlog sprejetja proračuna v prvem branju. Tako so ga – z dvanajstimi glasovi »za« in petimi »proti« – v prvem branju tudi sprejeli. Ker župan ni ugotovil večjih sprememb proračuna, je občinskemu svetu predlagal, da se proračun v drugem branju sprejme na isti seji. Svetniška skupina LIRA je v drugem branju proračuna predlagala amandma, da se na postavki za Društvo prijateljev mladine postavijo direktna sredstva v višini 41.300 EUR. Svetniki so predlog zavrnili. Nato so sprejeli proračun Občine ruše v drugem branju, prav tako z 12 glasovi »za« in 5 »proti«.

dokument 1

dokument2

Druge novice

Comments

  • David

    11 februarja, 2014

    Spet Pepelnik in Rezman …mešata

    Replay
  • Matjaž

    12 februarja, 2014

    Vsi volilci bi morali vsaj enkrat na leto prisostvovati sejam občinskega sveta, da bi videli kako se “sprejemajo” odločitve. Kot sem izkusil v ponedeljek je treba imeti dober želodec, a če želimo živeti v boljši družbi, bi bilo to nujno. Zagotovo, bi imeli v mandatih, ki bi sledili, precej manj kimavcev v občinskem svetu in precej boljšo občino. Res žalostno, kaj (trenutni) lokalni politiki na eni strani govorijo in kako potem sprejmejo odločitev, ki so si jo zastavili pred sejo ne glede na karkoli.
    V čem je smisel seje, če odločitve nihče tako ali tako ne pretehta z argumenti, ki so predstavljeni na seji? Ni pomembno kakšen je predlog, važno, da je naš. Važno je, da se znajo sprenevedat in obračat besede.
    Ni odgovorov na direktna vprašanja. Recimo: kako je zdaj predlagano zmanjšano financiranje delavnic v skladu z zakonom, če prejšnje leto ni bilo in je to bil razlog za ukinjanje financiranja?

    In kaj je bilo v ponedeljek najbolj za bruhat? Tole:
    Sklep 1: 12 za : 5 proti, Sklep 2: 12 za : 5 proti.. in tako do sklepa n+1. Sklepi očitno niso pomembni, važno je le, da se vsak drži tega kar podpira stranka ali lista.

    Replay
  • Jože

    12 februarja, 2014

    Žal smo na zadnjih volitvah volili ovce. V prihodnje je potrebno dobro premisliti.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.