14:35, čet, 18. Apr

Različni enotno v nestrinjanju s proračunom





Nasprotovanje predlogu proračuna Mestne občine Maribor je na mestni ravni združilo še tako različne stranke, kot so SMC, SDS, LPR, Županova lista in Združena levica. Na današnji skupni novinarski konferenci v Mariboru so izrazile nestrinjanje s predlagano vsebino proračuna in od župana Andreja Fištravca zahtevale, da predlog ustrezno spremeni.

“Proračun je tako pomemben dokument, da tu ni prostora za politične delitve,” je ob doslej še ne tako poenoteni opoziciji dejal predsednik lokalnega odbora SMC Andrej Špenga. Po njegovih besedah predlog proračuna, ki ga bo mestni svet v prvem branju obravnaval v četrtek, “vsebuje številne hude strokovne napake in anomalije, hkrati pa pomeni vsebinsko katastrofo za mesto Maribor in ljudi”. Zato je župana pozval, naj predlog umakne.

“Takšnega proračuna, ki mestu samo jemlje in nič ne daje, zdrava pamet ne more podpreti,” je dodal vodja Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer. Najbolj ga moti, da proračun ne zagotavlja nujnih ukrepov za gospodarstvo, hkrati pa lokalnim podjetjem in prebivalcem prinaša nove obremenitve.

opozicija proti proračunu (4)

Mestni svetnik Združene levice Aleksander Županek je izpostavil neustrezno porazdelitev sredstev med mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi ter dejstvo, da v predlog kljub drugačnim obljubam župana ni vključena ideja participatornega proračuna.

Mestna svetnica SDS Vladimira Cokoja je ponovno opozorila na po mnenju njene stranke nerealno načrtovane prihodke in izredno nizka pričakovanja prilivov evropskih sredstev. Prav tako pogreša točno opredelitev, za kaj bo namenjeno novo posojilo v višini 1,9 milijona evrov, ki ga občina namerava letos najeti.

Kritični so tudi v Županovi listi nekdanjega župana Franca Kanglerja. Kot je dejal mestni svetnik Milan Mikl, je že lani prišlo do velikega razkoraka med načrtovanimi sredstvi v proračunu in dejansko realizacijo, a ni bilo rebalansa proračuna. To po njegovih ocenah kaže, da občinski denar razporeja sam župan s svojo ekipo brez upoštevanja volje mestnega sveta.

Na ločeni novinarski konferenci je odklonilno mnenje do predloga proračuna predstavil vodja svetniške skupine SD Matej Žmavc. “Proračun je sicer uravnotežen v smislu prihodkov in odhodkov, vendar so prihodki iz nekaterih virov planirani nerealno,” je dejal. Med drugim ga motijo napovedano višanje sredstev za delovanje mestne uprave ter pritiski na komunalna podjetja, kar bo posledično vodilo do podražitev za občane.

opozicija proti proračunu (13)

Omenjene stranke takšnega predloga proračuna v četrtek po napovedih ne bodo podprle. Kljub temu ima župan s svojo listo in koalicijskimi partnericami v mestnem svetu večino glasov. Kot je za STA povedal vodja svetniške skupine Liste župana Andreja Fištravca Saša Pelko, bodo njihovi mestni svetniki predlog proračuna podprli.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.