23:02, pet, 19. Apr

MB protestnik priznal, opravljal bo družbeno koristno delo





Mario Kos, eden od aretiranih na tretji mariborski vstaji decembra 2012, je na Okrožnem sodišču v Mariboru priznal, da je metal granitne kocke na policiste. Sodnica mu je izrekla 8 mesecev zaporne kazni, kar bo opravil z delom v splošno korist.

Tožilstvo je 33-letnemu Kosu, ki je bil v preteklosti zaradi nezakonitega prometa z mamili in povzročitve hude telesne poškodbe že kaznovan, pripisalo, da je na protestnem shodu na Trgu svobode vrgel granitno kocko v policista in ta ga je zadela v zaščitno opremo. Nato naj bi vrgel še več kock in drugih trdih predmetov na kordon policistov. Tožilstvo mu je v primeru priznanja krivde ponudilo osemmesečno zaporno kazen, ki jih lahko odsluži z delom v splošno korist, in Kos je ponudbo sprejel. To pomeni, da bo moral v letu in pol opraviti 430 ur družbenokoristnega dela.

Sodisce-1

Gre za enega iz druge skupine protestnikov, ki so se zaradi sodelovanja na protestu v Mariboru 3. decembra 2012 znašli pred sodiščem. Obtožnica jih bremeni suma storitve kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge policije. Doslej sta poleg Kosa dejanje priznala še dva obtožena, ostalih šest krivdo zanika.
Sodnica Danila Dobčnik Šošterič je njegovo priznanje sprejela in pri izreku sodbe povsem sledila predlogu tožilstva. Hkrati je upoštevala dejstvo, da je Kos decembra 2012 prebil 25 dni v priporu.

Sodisce-4

Na tretji mariborski vstaji so policisti pridržali 119 ljudi, od tega jih je bilo kazensko ovadenih 28. Prva skupina protestnikov je bila septembra 2013 na okrajnem sodišču obsojena na sedem mesecev zapora, a jih je višje sodišče kasneje oprostilo, saj je presodilo, da je v teh primerih šlo zgolj za prekrške in ne za kazniva dejanja.
Sojenje šesterici, ki krivdo zanika, se bo začelo predvidoma marca.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.