16:32, pet, 29. Mar

Priprava čemaževega shranka





Spomladanski sprehod je zlata vreden. Sprošča nas in iz njega lahko prinesemo dve čudoviti divji rastlini. To sta kopriva in čemaž. Kopriva je na razpolago čez celo leto, čemaž pa je potrebno nabrati spomladi in pripraviti shranke.

Potrebujemo liste čemaža, morsko sol iz naših solin in kakovostno hladno stiskano oljčno olje. Po želji mu lahko dodamo še nekaj konopljinega, sončničnega ali orehovega olja. Za približno 200 g listov potrebujemo 1 do 1,5 dl olja in polno žličko soli.

čemažev shranek
Liste narežemo (uporabimo lahko škarje) na približno centimeter široke rezance in jih damo v »multipraktik«, prelijemo z oljem, solimo in sesekljamo. Napolnimo manjše, čiste kozarčke. Na vrh pesta dodamo žlico olja in kozarce dobro zapremo. Na hladnem se pesto obdrži do naslednje sezone.

Kopriva je na razpolago čez celo leto, čemaž pa je potrebno nabrati spomladi in pripraviti shranke. Z njim si lahko kadar koli v letu pripravimo zelo zdrav in poceni obrok. Denarnica ostane bolj polna, saj naberemo rastline, ki jih bomo predelane uživali za čez celo leto, mi pa se gibamo na svežem zraku in obenem poskrbimo za svoje zdravje.

Čemaž deluje krepčilno, spodbujevalno, razkužilno, razmaščevalno in lajša številne težave.
Čemaž imenujemo tudi divji, medvedji ali gozdni česen. Je trajna rastlina s številnimi zdravilnimi učinki (pravijo, da učinkuje kot česen in čebula skupaj). Našli ga bomo po vsej Sloveniji v nekoliko senčnih gozdovih, kot svetlo zelene preproge z značilnim, močnim vonjem po česnu vse do sredine, v višjih legah tudi do konca maja.

Zaradi zdravilnosti je čemaž v zadnjih letih postal popularno super živilo, zato se ga vedno več ljudi odpravi nabirati. Meni se zdi, da ga je nemogoče zamenjati saj ima značilen vonj po česnu, po čemer se razlikuje od strupenih rastlin, ki so mu podobne. A če niste prepričani, da ga res dobro poznate, ga pojdite nabirat z nekom, ki ga pozna. Nikar ne trgajte vsega, kar spominja na omenjeno rastlino, saj se hitro zgodi, da se v košari znajde tudi kaj strupenega, lahko celo nevarnega, na primer šmarnica, čmerika ali podlesek. Predvsem pa ne bodimo kosilnica. Nabirajmo posamezne liste, pravzaprav ga le redčimo.
Največ koristi bomo imeli, če bomo uživali sveže nabrane listke. Sicer se v hladilniku listi obdržijo do enega tedna, vendar se z vsakim dnem hrambe izgubijo veliko koristnih snovi.
Listov ne sušimo, ker čemaž tako izgubi vse svoje zdravilne lastnosti, lahko pa jih zamrznemo in jih potem uporabljamo kot špinačo.

Brez priprave pesta pri meni ne gre, saj imam tako to super živilo vedno pri roki.. Uporabljam ga kot dodatek solatam, juham, namazom, testeninam, juham, omakam, kruhu…..

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.