15:55, pet, 29. Mar

Pridobili gradbeno dovoljenje za novo Mariborsko knjižnico





Mariborska knjižnica letos praznuje 65 let obstoja in ob tej priložnosti v maju načrtuje vrsto dogodkov. Najbolj pa jih je razveselilo pridobljeno gradbeno dovoljenje za drugo fazo projekta izgradnje nove osrednje enote knjižnice na Rotovškem trgu. “Zdaj ne bo več izgovora, da ni gradbenega dovoljenja,” je danes povedala direktorica Dragica Turjak.

Mariborska knjižnica

“Seveda je potrebno počakati na pravnomočnost, vendar pa zaradi predhodnih usklajevanj s strankami v postopku in sprotni odpravi nejasnosti ne pričakujemo novih ugovorov,” je pojasnila direktorica. “Ko bo gradbeno dovoljenje pravnomočno, ne bo več pravno formalnih ovir za premik z mrtve točke. Mesto in država bosta sedaj morala najti način, kako aktivirati sredstva nove evropske perspektive in kje najti potreben delež sredstev v svojih proračunih.”

Na to gradbeno dovoljenje čakajo od oktobra 2011, ko so pridobili gradbeno dovoljenje za prvo fazo projekta, ki se skupno ocenjuje na 21,8 milijona evrov.

Kot so pojasnili na mariborski občini, bo obnovo knjižnice mogoče začeti po zagotovitvi ustreznih finančnih virov v občinskem proračunu. “Projekt je vključen v nacionalni program obnove kulturne infrastrukture za leto 2013-2016 ministrstva za kulturo, iz naslova katerega Mestna občina Maribor pričakuje sofinanciranje iz državnega proračuna in evropskih sredstev nove finančne perspektive.”

V letošnjem občinskem proračunu je predvidenih le 200.000 evrov za izdelavo projektne dokumentacije. “Začetek izvedbe investicije je odvisen od zagotovitve ustreznih finančnih virov in uspešno zaključene izvedbe postopka javnega naročila,” so še povedali na občini. V vmesnem času bodo poskušali nekoliko urediti Rotovški trg in zakrpati največje luknje, saj se trg uporablja tudi v protokolarne namene, a, kot pravijo na občini, to ne bo oviralo morebitnega začetka obnove.

Novo knjižnico, s katero bi uredile trenutno zelo problematične prostorske pogoje osrednje mariborske splošne knjižnice, bi po prvotnih načrtih morali postaviti že leta 2012 v času Evropske prestolnice kulture (EPK). A se zaradi težav s pridobivanjem dokumentacije in pomanjkanja denarja ni še nič premaknilo.

Na ta problem bodo v Mariborski knjižnici znova javno opozorili tekom obeleževanja svoje 65. obletnice. Osrednji dogodki bodo potekali med 6. majem in 5. junijem pod sloganom Pod arkadami modrosti, na pozabljenem trgu. Glavnina dogajanja bo prav na Rotovškem trgu, obletnice pa se bodo spomnili po celotni mreži knjižnic od Lovrenca na Pohorju do Šentilja.

Rdeča nit prireditev je 65 obrazov, ki so povezani s knjižnico in okoljem, v katerem deluje. Te osebe bodo ves mesec predstavljali v različnih enotah knjižnice in jih zbrali v nastajajočem spletnem biografskem leksikonu Štajerci.si, s katerim se Mariborska knjižnica pridružuje drugim slovenskim knjižnicam pri ustvarjanju leksikona Znani Slovenci.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.