03:39, sob, 20. Apr

Približno 4.000 brucev Univerze v Mariboru prvič sedlo v študijske klopi





V četrtek, 1. oktobra 2015, se tudi na sedemnajstih fakultetah Univerze v Mariboru pričenja novo študijsko leto. Za približno 4.000 brucev, ki bodo letos prvič sedli v študijske klopi, je Univerza v Mariboru pripravila »Bruc paket«, s katerim želijo izreči dobrodošlico in jim hkrati ponuditi osnovne informacije o študiju na Univerzi v Mariboru.

Za študijsko leto 2015/2016 je bilo na Univerzi v Mariboru na vseh stopnjah študija skupaj razpisanih 190 študijskih programov z 8.860 vpisnimi mesti. Uradni podatki o vpisu za prihajajoče študijsko leto bodo znani v začetku meseca novembra. Na mariborsko univerzo prihaja v zimskem semestru tudi 340 tujih študentov v okviru programa Erasmus.

Mediaspeed3071

Univerza v Mariboru je s svojimi 19 članicami (17 fakultet in 2 drugi članici) in približno 17.000 študenti, druga največja univerza pri nas. Njena usmeritev je v pridobivanju najboljših študentov in ustvarjanju razvojnega okolja, kjer je doma odličnost v vseh pogledih. Tako postaja osrednja razvojna institucija, ki se povezuje z gospodarstvom in skupaj s partnerji ustvarja center trajnostnega razvoja širše regije.

»Pot študija bo za vas zanimiva in polna novih spoznanj. Študij vam bo prinesel nova izkustva, nova spoznanja, odprl možnosti nadaljnjega izobraževanja in vam na pot pripeljal nova poznanstva. Verjamem in vem, da boste s preudarnostjo vse to dobro izkoristili sebi v prid. Izoblikovali se boste v vedoželjne ljudi, ki stremijo k uspehom in iščejo dosežke. Nekateri izmed vas boste s svojo inovativnostjo ustvarjali nove znanstvene dosežke, dosegali boste visoke cilje in prejemali nagrade ter na koncu največjo nagrado – diplomo. Vseskozi vam bomo na voljo, vas podpirali in spodbujali«, je v svojem nagovoru brucem izpostavil rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar.

Mediaspeed3059

Za študijsko leto 2015/2016 je bilo na Univerzi v Mariboru skupaj razpisanih 190 študijskih programov, od tega 82 dodiplomskih in 108 podiplomskih. Razpisane so tri nove smeri: na dodiplomskem študijskem programu Ekonomske in poslovne vede UN smer Evropske poslovne študije na Ekonomsko-poslovni fakulteti, na podiplomskem študijskem programu 2. stopnje Zdravstvena nega na Fakulteti za zdravstvene vede pa Gerontološka zdravstvena nega in Preventivna hrana in klinična dietetika.

Skupno število razpisanih vpisnih mest na Univerzi v Mariboru za prihajajoče študijsko leto je bilo 8.860, od tega 5.142 mest na dodiplomskem in 3.718 na podiplomskem študiju. Od 1. do 5. oktobra 2015 poteka še tretji prijavni rok za vpis v prvi letnik. Uradni podatki o vpisu na Univerzi v Mariboru za študijsko leto 2015/2016 pa bodo znani v začetku meseca novembra.

V zimskem semestru prihaja na Univerzo v Mariboru tudi 340 tujih študentov v okviru programa Erasmus. Največ, 121 študentov, jih prihaja na Ekonomsko-poslovno fakulteto, sledi ji Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko s 45 študenti in Filozofska fakulteta s 30 študenti. Glede na teritorialno zastopanost letošnjih Erasmus študentov so v ospredju Španci, sledijo jim Turki, Čehi, Francozi, Portugalci, Nemci, Slovaki in Finci.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.