09:10, sob, 20. Apr

Pri Treh žebljih spomnili na 74-letnico padca Pohorskega bataljona





Danes so se pri Treh žebljih na Osankarici že 74-ič zapored poklonili 69-im žrtvam Pohorskega bataljona. Na dogodku so bili številni visoki predstavniki države ter drugi predstavniki političnega in javnega življenja, med njimi tudi slavnostni govornik,  minister za kulturo Anton Peršak.

Anton Peršak, minister za kulturo Foto: STA
Anton Peršak, minister za kulturo
Foto: STA

Kljub temperaturam krepko pod ničlo, pri katerih je občasno zatajila tudi tehnologija, se je na slovesnosti zbralo več sto ljudi, ki so se peš odpravili do spominskega obeležja padlim borcem Pohorskega bataljona.

dsc_0691

Na dogodku so bili številni visoki predstavniki države ter drugi predstavniki političnega in javnega življenja, med njimi tudi minister za kulturo Anton Peršak, ki ji bil slavnostni govornik. Dejal je, da je prav, da obujamo spomin na padle borce in le-tega prenašamo tudi na naše zanamce. “To je ena tistih zgodb, ki na nek način demantirajo naše prepričanje o tem, da Slovenci nismo vojaško ljudstvo in se ne znamo postaviti zase ter da smo vedno znova zgolj sprti med seboj, kar je sicer žal prevečkrat tudi res. To je zgodba, ki kaže, kot kaže celotna zgodovina NOB, da v odločilnih trenutkih, ko gre za nohte in je ogrožen naš obstoj, so naši predhodniki znali strniti vrste in se upreti,” je spomnil Peršak.

Obiskovalci so se strinjali, da moramo to in tej podobne slovesnosti še naprej prirejati, in o krvoločnih dogodkih Druge svetovne vojne bolje podučiti mlade, ki se velikokrat ne zavedajo pomena padlih borcev.

Dogodek so, tako kot vsako leto pripravile Mestna občina Maribor, Ruše, Zreče, Oplotnica, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica. Za kulturni program so tokrat poskrbeli učenci Osnovne šole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, ki je danes edina šola v Sloveniji z imenom posvečenim boju na Osankarici.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.