20:28, čet, 18. Apr

Previdno v gozdovih ta konec tedna





V petek bo na Štajerskem in v Prekmurju ter v višjih legah Koroške in Notranjske pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo v sunkih presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Krajevno bo predvsem na severovzhodu lahko dosegel hitrost tudi okoli 90 kilometrov na uro, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Močan veter bi lahko povzročil dodatno škodo.

Kot je za STA pojasnil dežurni meteorolog Andrej Velkavrh, bo veter sprva lahko povzročil dodatna lomljenja požledenelih dreves in konstrukcij, kar bi povzročilo dodatno škodo. V nadaljevanju pa bo veter premešal hladni zrak in ga ogrel, kar bo ugodno vplivalo na taljenje ledu. Po Velkavrhovih besedah se bo led zaradi tega tudi hitreje otresal.

DSC_4645

Veter se bo v petek zvečer postopoma polegel. Znova bo začelo pihati v soboto popoldne in v noči na nedeljo, na srečo pa veter takrat naj ne bi bil tako močan.

Velkavrh pa je opozoril tudi na padavine, ki se v treh delih obetajo od noči na soboto do torka. Zlasti na zahodu države bo količina padavin večja, kar bi lahko povzročilo poplavljanja kraških polj. Manj verjetno je, da bi poplavljali vodotoki.

Sicer bo danes oblačno, padavine bodo zgodaj dopoldne večinoma ponehale. Sredi dneva in popoldne se bo predvsem v severni in zahodni Sloveniji delno zjasnilo. Zvečer bo po nižinah nastala megla. Najvišje dnevne temperature bodo od ena do pet, na Primorskem do okoli 11 stopinj Celzija.

V petek bo na vzhodu pretežno jasno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v hribovitih krajih zahodne Slovenije bo občasno rahlo deževalo, nad okoli 900 metri pa rahlo snežilo. Topleje bo, kot rečeno, pa bo pihal okrepljen jugozahodni veter.

Padavine se bodo v petek zvečer na zahodu krepile in v noči na soboto razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo prehodno še dvignila. Najnižje jutranje temperature bodo od minus štiri do dve, na Primorskem od tri do sedem, najvišje dnevne od štiri do osem, na Primorskem in v vzhodni Sloveniji do 12 stopinj Celzija.

V soboto dopoldne bodo padavine postopno ponehale, občasno se bodo pojavljale le v hribovitih krajih zahodne Slovenije. Meja sneženja bo med 700 in 1000 metri nadmorske višine. V nedeljo bo oblačno. Občasno bo deževalo, pogosteje v zahodni polovici Slovenije. Popoldne bodo padavine oslabele in ponekod ponehale.

Na širšem območju Julijskih Alp je velika nevarnost proženja snežnih plazov, še opozarjajo na Arsu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.