13:10, tor, 16. Apr

PREVIDNO NA CESTI: Okoli mariborskih ribnikov bodo reševali žabe





Nastopile so višje temperature, s čimer se začenja obdobje selitve ogroženih in zavarovanih žab. V Mariboru je ena osrednjih točk selitve, s čimer tudi umrljivosti žab, v okolici Treh ribnikov. Voznike opozarjajo na previdnost, saj bodo na cesti žabe in prostovoljci, ki jim bodo omogočali varno selitev do vode.

Na začetku pomladi, ko nastopijo višje temperature in se zemlja dovolj ogreje, se začne obdobje množične selitve dvoživk. V to skupino ogroženih in zato zavarovanih živali poleg vsem poznanih zelenih žab pri nas sodijo tudi navadna krastača ter sekulja in rosnica kot predstavnici rjavih žab. Dvoživke se selijo iz prezimovališč na kopnem (npr. v gozdu) do vodne površine, kjer se razmnožujejo in odložijo skupek jajc, imenovan mrest. “Na območju Mestne občine Maribor (MOM) je eno takih množičnih selitev mogoče opazovati pri Treh ribnikih. Žal je to tudi ena od črnih točk; ker smo ljudje s cesto prekinili pot dvoživk, smo priča številnim povoženim živalim,” so sporočili iz MO Maribor.

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com

Akcijo koordinira Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave MO Maribor. Na pomoč so priskočili člani Društva študentov naravoslovja, ki bodo kot prostovoljci pomagali dvoživke prenesti čez cesto, strokovno podporo pa nudi tudi mariborski Zavod RS za varstvo narave. V ta namen je Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave nabavil posebno varovalno ograjo, ki ob kritičnih predelih ob cesti preprečuje dvoživkam skok na cesto. Podjetje Snaga je očistilo dva podhoda pod cesto, ki sta bila pred časom vzpostavljena za namen varnega prehajanja dvoživk pod cesto. V sodelovanju z Uradom za komunalo, promet in prostor MOM je ta odsek ceste še posebej označen in bo opozarjal na previdnost. Vse voznike prosimo za previdnost v večernem času – še posebej množične so selitve ob toplih in deževnih večerih – v obdobju dveh do treh tednov, saj bodo cesto do Ribniškega sela (Ribniška ulica, Za tremi ribniki) morali večkrat prečkati prostovoljci. V lanski akciji so študentje v 12 dneh zabeležili 1575 dvoživk, od katerih jih je bilo več kot 15% povoženih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.