06:27, tor, 16. Apr

Predčasne volitve za Rektorja UM





Predčasne volitve rektorja Uiverze v Mariboru (UM) so tik pred vrati. 

rektor um igor tičar

V preteklem tednu je na UM prispel dopis Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) ter Ministrstva za javno upravo (MJU), kjer rektorju Igorju Tičarju jasno odgovarjajo, da mu dne 31.12.2017 preneha delovno razmerje in to ne zgolj za delovno mesto rektor, pač pa tudi za delovno mesto visokošolski učitelj, ki ga je slednji opravljal pred izvolitvijo na funkcijo rektorja.

Prav tako v dopisu pojasnjujejo, da je dogovor o nadaljevanju delovnega razmerja zaradi nemotenega poteka delovnega procesa bilo možno skleniti le do 31.12.2017 skladno s prehodno določbo 12. člena ZUPPJS17 in glede na to, da bi se rektor po vseh pravilih že zdavnaj moral upokojiti, je torej skozi predhodne določbe že izkoristil pravico do maksimalnega podaljšanja delovnega razmerja. Zato na ministrstvih izrecno opozarjajo rektorja, da bi v tem kontekstu bilo nedopustno z rektorjem sklepati pogodbo o zaposlitvi z namenom nadaljevanja delovnega razmerja (do izteka mandata rektorja ali kako drugače). V tem smislu razumejo tudi stališče Vrhovnega sodišča, na katerega se sklicuje MJU.

Da so predčasne volitve vse bližje je bilo možno slutiti tudi glede na aktivnosti Tičarjevega nekdanjega tajnika in tistega, ki je vodil njegovo volilno kampanjo Teodorja Lorenčiča v iskanju novega kandidata za rektorja. Za kandidata pod njegovo komando se največ omenja prof. dr. Bojana Dolšaka iz Fakultete za strojništvo prav tako pa tudi prof. dr. Marka Jesenška iz Filozofske fakultete, ki trenutno opravlja funkcijo prorektorja. Ali se bosta spustila v boj za rektorja UM pod človekom, ki je izvajal mobing in spolno nadlegovanje zaposlenih na rektoratu UM, bo pokazal čas.

Teodor Lorenčič
Teodor Lorenčič

Zanimivo pa je tudi, da trenutna glavna tajnica UM Mirjana Babič, zadolžena in odgovorna za pripravo gradiva za nove volitve rektorja, še sploh ni pričela s postopki za pričetek volitev, niti na področno zakonodajo in nujnost navedenih postopkov ni opozorila niti Upravni odbor UM niti Senata UM, kar pa odpira vprašanje odgovornosti za stanje na Univerzi v Mariboru po 1.1.2018.

Mirjana Babič

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.