15:43, sre, 24. Apr

Predaja električnega kolesa





Energetska agencija za Podravje v okviru evropsko sofinanciranega projekta ELEKTRIČNA MOBILNOST DELUJE (EMOBILITY WORKS), je v četrtek, 18. septembra 2014, na Trgu Leona Štuklja v uporabo Mestni občini Maribor, in sicer Uradu za komunalo, promet in prostor, predala električno kolo.

Električno kolo

Električno kolo je okolju bolj prijazno in varčno prevozno sredstvo, ki ne povzroča hrupa in izpušnih plinov. Z električnim kolesom lahko opravimo večina naših poti in je dobra alternativa motorjem in skuterjem. Za to prevozno sredstvo ne potrebujete registracije ali vozniških dovoljenj. Polnimo ga lahko kar prek navadne električne vtičnice v udobju našega doma. Primeren je za mestno vožnjo, vožnjo po podeželju in hribovitih območjih, vožnja v klanec je veliko bolj udobna in lažja kot z navadnim kolesom. Električno kolo je tudi primerno za starejše ljudi, srčne bolnike in ljudi s šibkejšim zdravjem. Vsakodnevna vožnja na krajše razdalje je veliko boljša z električnim kolesom kot z osebnim avtomobilom, saj se na ta način izognemo zastojem, iskanju parkirnega mesta, raznim stroškom in ne vplivamo negativno na okolje.

Direktorica Energetske agencije za Podravje dr. Vlasta Krmelj je predala električno kolo v uporabo županu Mestne občine Maribor dr. Andreju Fištravcu in ta posredno vodji Sektorja za komunalo in promet na Uradu za komunalo, promet in prostor Urošu Kosiju. Predano kolo je znamke Cruiser REEF, model pedal-assist, ki ima moč motorja 250 W. Kolo lahko doseže maksimalne hitrosti 25 km/h in z enim polnjenjem povprečno prevozi okoli 50 km. Mestna občina Maribor s tem želi postati zgled svojim občanom in promovirati trajnostne oblike transporta, ki so za okolje in naše zdravje bolj prijazne.

Uvajanje električne mobilnosti v občine in podjetja se izvaja v okviru projekta – EMOBILITY WORKS (Integration of e-mobility in European municipalities and businesses), ki je sofinanciran s strani Evropske komisije, programa Inteligentna energija Evrope. V projektu sodeluje 10 partnerskih držav: Avstrija, Belgija, Nemčija, Italija, Grčija, Finska, Estonija, Romunija, Španija in Slovenija. Cilji projekta so analiza obstoječega stanja in vzpostavitev lokalnih omrežij e-mobilnosti, izdelava akcijskega načrta za električno mobilnost, izvajanje akcijskega načrta za električno mobilnost v občinskih upravah in podjetjih, kar vodi do povečanega števila e-vozil v regiji. To vključuje analizo stroškov in koristi različnih tipov vozil, vključno s subvencijami, testne dogodke za seznanitev z e-vozili, preverjanje organizacijskih pravil o poslovnih potovanjih, notranjih pravil za oddajo javnih naročil za vozila in oskrbo z energijo in organizacijo informativnih aktivnostih o e-mobilnosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.