15:22, pet, 19. Apr

Pred ustanovno sejo DZ še nejasna podoba nove koalicije





Podoba nove koalicije, ki si jo želi sestaviti predsednik zmagovalke na volitvah SMC Miro Cerar, je tudi pred današnjo ustanovno sejo DZ še precej nejasna. Zjutraj bo potek koalicijskih pogajanj obravnaval izvršni odbor DeSUS. V NSi pa se bodo za zdaj opredelili le do tega, kako bodo ravnali ob glasovanju o novem predsedniku DZ.

Izvršni odbor DeSUS se bo danes izrekal o koalicijski pogodbi, razpravljali bodo tudi o razdelitvi mest v sklopu koalicijske pogodbe. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je sicer že izrazil zadovoljstvo, da so se v glavnem uspeli dogovoriti o vseh svojih predlogih. Pričakujejo pa še konkretiziranje dogovora, po katerem bi regres v prihodnjem letu dobilo čim več upokojencev, a je po Erjavčevih besedah treba preveriti proračunske in gospodarske možnosti.

Da je DeSUS pripravljena na vstop v koalicijo, je kazala tudi napoved Erjavca, da bo na današnji ustanovni seji kandidat za predsednika DZ. To mesto namreč po navadi pripada drugi največji vladni stranki. A si je Erjavec nato premislil in v stranki so pojasnili, da se za to mesto ne bo potegoval, dokler ne bodo bolj jasna nadaljnja koalicijska razmerja.

Kljub temu, kot kaže, za zdaj ni pričakovati posebnih zapletov pri izvolitvi prvega med poslanci. SMC se je namreč odločila predlagati svojega podpredsednika Milana Brgleza, ki ima glede na napovedih strank zagotovljeno še podporo SD, DeSUS in ZaAB. Vse omenjene stranke sicer s Cerarjem vodijo pogovore o koaliciji.

Poleg njih je v pogovore vpeta tudi NSi, a v stranki enotnega stališča o morebitnem vstopu v vlado Cerarja še niso sprejeli. Predsednica NSi Ljudmila Novak je v četrtek tako napovedala, da se bodo strankini poslanci še pred začetkom ustanovne seje danes odločali, ali bodo podprli kandidata za predsednika DZ ali se bodo pri glasovanju vzdržali. Zatrdila pa je, da mu nasprotovali zagotovo ne bodo.

Koalicijska pogajanja predstavnikov potencialnih partneric s Cerarjem se bodo sicer formalno nadaljevala prihodnji teden, a predsedujoči SD Dejan Židan ne izključuje možnosti za “kakšen kratek razgovor” že takoj po današnji ustanovni seji DZ.

Jasno pa je že, da bosta v opoziciji zagotovo SDS in ZL.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.