11:10, tor, 16. Apr

Pred Hišo Stare trte že tradicionalno postavili klopotec





V pozdrav prihajajočemu že 14. festivalu Stare trte so danes malečniški brači pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu že tradicionalno postavili klopotec. Klopotec je njihovo vsakoletno darilo, saj jim že leta pripada čast slovesnega obiranja grozdja najstarejše trte na svetu. Po več letih je letos klopotec zaropotal tudi na Piramidi.

Klopotec je kot simbol štajerskega vinogradništva prevzel gospodar Stare trte, mariborski župan Andrej Fištravec v družbi mariborske vinske kraljice. Župan je ob tem posebej izrazil veselje nad dejstvom, da po daljšem času drugi klopotec znova stal na Piramidi, kjer je vinograde letos po propadu Vinaga prevzela v upravljanje Snaga.

“Ob tem upam, da bomo skupaj s tujimi vlagatelji uspeli ohraniti to, kar se je nekoč imenovala največja predelava in pridelava vina v Jugoslaviji – torej Vinag. Maribor je zrasel tudi na vinski trgovini v hudi konkurenci s Ptujem in upam, da bo ta dejavnost ostala del identitete in znova postala del ekonomske moči mesta,” je dejal Fištravec.

Prireditev sicer predstavlja simbolični pozdrav jeseni in prihajajočemu festivalu Stare trte, ki se bo na Lentu odvijal od 19. do 28. septembra. Njegov vrhunec bo prav svečana trgatev Stare trte zadnji dan festivala.

Stara trta v Mariboru je najstarejši živi primerek žlahtne vinske trte, ki še rodi. S starostjo preko 400 let je vpisana v Guinessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu. Od 35 do 55 kilogramov simboličnega letnega pridelka ustekleničijo in uporabijo za protokolarno darilo. Letno napolnijo največ sto stekleničk.

Kot je danes povedal mestni viničar Stane Kocutar, je bila trta letos deležna več dežja kot sonca, kar se ji nekoliko pozna. Kljub temu pa po prvi oceni meni, da bo letnik malo manj zgoden kot v minulih letih, a vseeno eden od povsem običajnih.

“To je odvisno tudi od tega, kakšen bo september, saj je znano pravilo, da lahko odličen september popravi marsikaj slabega od prej in deževen september pokvari vse tisto, kar je bilo za trto lepo prej. Računam pa, da bo 28. septembra trta v povprečju svoje dozorelosti,” je dejal Kocutar in dodaja, da bo tudi količinsko letošnji pridelek v okviru povprečja.

DSC_4885

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.