18:02, čet, 28. Mar

Popraznični “maček” je drag, zdravila ni





Praznikov je konec, nemalo delavcev po svetu pa ima zaradi prekomernega pitja alkohola še danes težave na delovnem mestu. Zdravila za mačka – kljub dejstvu, da ta države in podjetja stane ogromno – še vedno ni.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Ameriško gospodarstvo posledice prekomernega popivanja letno stanejo več kot 184 milijard evrov oz. 1,6 evra na pijačo. Okoli 72% teh stroškov izhaja iz izgubljene produktivnosti na delovnem mestu.
V Avstriji bolniške odsotnosti v zadnjih dveh tednih leta prinesejo upad produktivnosti v višini 1,35 milijarde evrov. 10% avstralskih delavcev naj bi za okrevanje po pijančevanju načrtovalo 3 dni bolniške. V britanskem gospodarstvu naj bi “popraznični mački” gospodarstvo stali skoraj 333 milijonov evrov. Četrtina zaposlenih prvi dan po službeni (božični) zabavi dela manj kot 4 ure, petina jih razglasi bolniško.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Učinkovitega zdravila za “mačka” še vedno ni. Veljajo t.i. klasični napotki strokovnjakov: pitje velike količine vode pred spanjem in med samim popivanjem. Človeštvo se skuša mačka rešiti že skoraj vse od odkritja fermentacije. Stari Grki so si na primer pomagali z zavretim zeljem, Mongolci z v kis vloženimi ovčjimi očesi. Danes farmacevti in zeliščarji ponujajo manj odvratne možnosti. Na voljo so kombinacije kofeina in zdravil proti bolečinam – na primer v obliki šumečih tablet, ki lahko vsebujejo tudi velike količine vitaminov B. V sodobni medicini so na voljo tudi intravenozne raztopine, ki jih denimo ponujajo posebne klinike v Londonu, Chicagu, New Yorku, Las Vegasu in nekaterih drugih mestih.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.