09:20, pet, 29. Mar

Pomembni, a skoraj pozabljeni Mariborčani





Vabljeni na cikel predstavitvenih predavanj Pomembni, a skoraj pozabljeni Mariborčani, ki bodo potekala od 25. do 28. novembra 2014 ob 18.00 uri v Kulturnem Inkubatorju, Koroška 18, Maribor.

kulturni inkubator

Pridružite se predstavitvenih predavanj, namenjenih presekanju pozabe na tiste posameznike, ki so v svojem času prispevali pomemben delež mariborskemu življenju in njegovemu razvoju.

Dogodki se bodo zvrstili od torka, 25. novembra do petka, 28. novembra v prostorih Kulturnega Inkubatorja na Koroški cesti 18 v Mariboru. Vsak dan od 18.00 naprej.

V torek, 25. novembra ob 18. uri, nam bo dr. Mateja Ratej, znanstvena sodelavka Inštituta za kulturno zgodovino pri ZRC SAZU, povedala, kdo in kaj je bil Hilarij Tofan, begunec in profesor zgodovine in zemljepisa na mariborski realni gimnaziji v prvi polovici 20. stoletja.
Dr. Mateja Ratej je avtorica knjige o tem človeku, razdvojenem med nemško, rusko, ukrajinsko, poljsko, slovensko in romunsko identiteto.

V sredo, 26. novembra ob 18. uri, bo Tugomira Vizjak Kure, nekdanja specialna pedagoginja na Centru za sluh in govor v Mariboru, soavtorica Prilagojenega programa za predšolske otroke in avtorica Priročnika za delo s predšolskimi otroki predstavila Margarito Stajnko Rogelj, ustanoviteljico Centra za za sluh in govor v Mariboru.

V četrtek, 27. novembra ob 18. uri, bo dr. Andrej Hozjan, profesor zgodovine na filozofski fakulteti Univerze Maribor, povedal, kdo je bil Krištof Wildereiner, mariborski župan, znan predvsem kot uspešen branitelj Maribora pred Turki.

V petek, 28. novembra ob 18. uri, bo dr. Marjan Toš, zgodovinar, kustos, publicist, nekdanji direktor Centra judovske kulturne dediščine pri Sinagogi Maribor, seznanil z Israelom Isserleinom, okoli leta 1390 v Mariboru rojenim rabinom, ki je v tistem obdobju veljal za najpomembnejšega in vplivnega veljaka Judovske skupnosti na območju tedanjega cesarstva.

Vabljeni! Obetajo se zanimivi večeri. Vstop prost!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.