01:38, pet, 26. Apr

Policisti večkrat potrebujejo pomoč





Policisti se pri svojem delu soočajo s travmatičnimi dogodki, ki na njihovih osebnostih, zdravju in zasebnem življenju puščajo dolgoletne posledice, zato bi tudi sami morali biti deležni ustrezne strokovne pomoči. Ker se na stiske policistov mnogokrat pozablja, so to izbrali za osrednjo temo današnjega medinstitucionalnega posveta pod skupnim naslovom Mladi in kriminal.

Letošnji strokovni posvet Mladi in kriminal je bil 13. zapored, odkar jih pripravljajo predstavniki Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, v sodelovanju z varnostnim sosvetom Mestne občine Maribor. Doslej so običajno razpravljali o mladih, ki so ali žrtve ali storilci kaznivih dejanj, tokrat pa so opozorili na mnogokrat spregledane stiske policistov in strokovnih delavcev, ki te primere obravnavajo. “Medtem ko smo prejšnja leta govorili večinoma o drugih, tokrat obravnavamo sami sebe,” je v uvodnem nagovoru povedal pomočnik direktorja Policijske uprave Maribor Rafael Viltužnik.

13 medistitucionalni posvet

“Dejstvo je, da se dostikrat znajdemo v situaciji, ko smo nemočni. Ko beremo predpise, navodila, usmeritve ministrstev, a ne najdemo odgovora. V tej negotovosti se dostikrat odločamo sami, po svoji vesti, po svojem znanju, svojih izkušnjah. Dostikrat so te odločitve tudi najbolj človeške, najboljše,” je dodal Viltužnik. Takšne odločitve pa po njegovih besedah terjajo od policista veliko odločnosti in prevzemanja odgovornosti, kar lahko povzroči tudi duševno stisko in stres.
“Veliko energije v dani situaciji porabimo za to, da ne jočemo,” je danes povedala vodja projekta Simona Lilek. “Ko se dnevno srečujemo z najhujšimi tragedijami, pogledi na trupla, na spolno zlorabljene, pretepene, psihično ali fizično poškodovane otroke, vse to prenesemo kot policisti. A koliko tega odnesemo s sabo domov, se doslej nismo veliko pogovarjali,” je povedala ter tako opozorila na pretresljive izkušnje policistov in strokovnih delavcev.

policisti, posvet
Njihovo delo namreč vključuje tudi več urno opazovanje iznakaženih trupelcev, pogovore s starši in drugimi svojci, ki jočejo, sami pa morajo ostati “nezlomljivi”. Posveta so se udeležili tudi številni psihologi, predstavniki šolstva, centrov za socialno delo in mnogih drugih organizacij, kjer se soočajo z obravnavo mladih in kriminala.
Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.