12:36, pet, 29. Mar

Policisti med akcijo 0,0 šofer preverili skoraj 8000 voznikov





Policisti so minuli konec tedna v okviru akcije 0,0 šofer – trezna odločitev izvajali poostrene nadzore nad psihofizičnim stanjem voznikov. Po podatkih Generalne policijske uprave so preizkusili 7805 voznikov in ugotovili 319 kršitev. Osem oseb so pridržali, v 108 primerih pa odstopili od pridržanja. Do konca leta bodo akcijo izvedli še dvakrat.

Na območju Policijske uprave (PU) Maribor so v času izvajanja poostrenega nadzora odredili 272 preizkusov alkoholiziranosti in pri tem ugotovili 11 kršitev voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Enemu vozniku pa so odredili strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog ter mu tudi zasegli manjšo količino prepovedane droge.

S celjske policijske uprave so sporočili, da so minuli konec tedna preizkus alkoholiziranosti odredili 421 voznikom. Pri sedmih je preizkus pokazal stopnjo alkoholiziranosti do 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, šest voznikov pa je imelo v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligrama alkohola. Policisti so 11 voznikom začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Enemu, ki je vozil pijan in brez vozniškega dovoljenja, so zasegli vozilo, enega pa so pridržali.

Na območju PU Nova Gorica so policisti odredili 223 preizkusov alkoholiziranosti. Kot so ugotovili, je 10 oseb vozilo pod vplivom alkohola, od tega štirje s stopnjo alkoholiziranosti nad 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Enemu od voznikov pa so odredili strokovni pregled, ker se ni strinjal z rezultatom preizkusa alkoholiziranosti. Voznikom, ki so vozili pod vplivom alkohola, so policisti v skladu s prometno zakonodajo prepovedali nadaljnjo vožnjo.

Policisti PU Murska Sobota pa so minuli konec tedna odredili 407 preizkusov alkoholiziranosti. Pri sedmih voznikih je bila koncentracija alkohola v organizmu do miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pri sedmih pa nad to mejo. Poleg tega so murskosoboški policisti ugotovili še 181 drugih kršitev cestnoprometnih predpisov, za katere so izrekli globo. V sklopu akcije so v noči s sobote na nedeljo na območju Pomurja izvedli še poostren nadzor po t. i. metodologiji ‘promil’, kjer so preverili psihofizično stanje še pri 162 udeležencih in pri treh ugotovili, da vozijo pod vplivom alkohola.

Akcija 0,0 šofer se je letos začela maja, koordinira pa jo ministrstvo za zdravje. Namenjena je zmanjšanju prometnih nesreč in drugih posledic, ki nastanejo zaradi škodljive ter tvegane rabe alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

S poostrenimi nadzori prometa bodo policisti intenzivno nadaljevali tudi v prihodnje, zlasti v času Martinovega (od 7. do 11. novembra) in v veselem decembru (od 1. do 20. decembra).

Na ministrstvu za zdravje so poudarili, da stalno spodbujanje bolj odgovornega ravnanja udeležencev v prometu s tovrstnimi kampanjami prinaša spodbudne rezultate, saj se toleranca do vožnje pod vplivom alkohola znižuje.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.