05:18, čet, 18. Apr

Poleg vrste študentov daroval kri tudi krvodajalec stokratnik





V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so zadovoljni z odzivom študentov na Študentski krvodajalski teden. V ponedeljek je kri darovalo okoli 150 študentov, danes jih je bilo do 10. ure prijavljenih že okoli 30. Poleg študentov so z veseljem sprejeli tudi dolgoletnega krvodajalca Bogdana Vindiša, ki je kri daroval že stotič.

Zajeta slika

Mariborčan Bogdan Vindiš je prvič daroval kri v mariborski bolnišnici decembra 1984 kot srednješolec. Kot je dejal, mu je krvodajalstvo postalo stvar navade. “Če že nimam drugega, lahko darujem vsaj kri,” je povedal za STA ob današnjem prihodu v UKC Maribor. “Človek nikoli ne ve, kdaj bo tudi sam potreboval takšno pomoč,” je dodal.

Zvesti krvodajalci po besedah sekretarja mariborskega območnega združenja Rdečega križa Slovenije Alojza Kovačiča opravljajo zelo plemenito dejanje in predstavljajo dober zgled družbi. “To je priložnost, da se v javnosti predstavi, kako pomembno je, da imamo armado predanih krvodajalcev, najbolj humanih ljudi v naši družbi, ki z darovanjem samega sebe na nek način pomagajo drugim. To je največ, kar lahko človek pričakuje od človeka,” je dejal.

V Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor so tako danes našteli že 148. krvodajalca stokratnika, hkrati pa je že drugi dan potekal tradicionalni Študentski krvodajalski teden, ki sicer te dni teče po vsej Sloveniji. Po besedah Alijane Pintar iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) so z odzivom mariborskih študentov zelo zadovoljni, saj udeležba na takšnih akcijah iz leta v leto raste. “Zavedamo se pomena krvi kot tekočine, ki rešuje življenja, hkrati želimo mlade spodbuditi k humanitarnosti, k čutu za sočloveka,” je dejala.

Študentska krvodajalska akcija poteka dvakrat letno, na zadnji akciji oktobra lani pa je kri darovalo okoli 240 mariborskih študentov.

Na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor so po besedah Erike Kavaš nad takšnimi akcijami navdušeni, prav tako so zelo veseli krvodajalcev stokratnikov. “Danes imamo tu tako mlade kot stare,” je dejala.

V tem trenutku imajo dovolj zalog krvi, a se pripravljajo na prihajajoče praznike, ko ne bodo zbirali krvi. Tedensko v severovzhodni Sloveniji daruje kri približno 420 darovalcev, kar približno zadostuje za tedenske potrebe v treh bolnišnicah, katere oskrbujejo. To so bolnišnice v Mariboru, Murski Soboti in na Ptuju.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.