12:17, čet, 28. Mar

Pokrajinski arhiv Maribor kmalu z novo Enoto za Prekmurje





Stavba nekdanjega Muralista v Murski Soboti bo kmalu postala nova Enota za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor. Danes so si prostore ogledali minister za kulturo Anton Peršak, direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras in župan Mestne Občine Murska Sobota Aleksander Jevšek. Na današnji novinarski konferenci so spregovorili o reševanju prostorske problematike Enote za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor in odkupu prostorov nekdanjega Muralista na Cvetkovi ulici 1.

Na novinarski konferenci so danes tudi uradno naznanili, da je objekt bivše proizvodnje in prodajalne v tovarni Mura dobil drugačno vsebino. Ministrstvo za kulturo je letos zagotovilo sredstva za pripravo gradbene dokumentacije. Za izvajalca so v Pokrajinskem arhivu Maribor izbrali ASPA – ing d.o.o., ki pripravljajo gradbeno dokumentacijo s svojimi podizvajalci. “Trenutno smo že zelo daleč, tako, da pričakujemo, da bomo meseca avgusta dali vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja,” je pojasnil direktor Ivan Fras. Dodaja, da ga veseli, da je tudi MO Murska Sobota že od začetka nakupa objekta sodelovala. “Stopila nam je nasproti, tako, da smo brezplačno dobili v prevzem funkcionalna zemljišča pred in za stavbo.” Objekt nameravajo ustrezno opremiti, tako, da bo imel vse karakteristike, ki jih arhiv potrebuje.“Predvsem si želimo, da pridobimo skladišča za našo arhivsko gradivo, ki ga trenutno hranimo v naših skladiščih v Mariboru. Prav je, da gradivo pride urejeno nazaj v Prekmurje. Naša dolgoročna želja pa je, da iz tega arhiva nastane samostojna Enota za Pomurje,” pravi Fras.

“Gre za pridobitev na katero smo Pomurci in Pomurke dolgo časa čakali. Dobivamo namreč svoj Pokrajinski arhiv, ki ima za nas zgodovinski pomen, saj bo po selitvi arhiva iz Maribora, tukaj priložnost, da zgodovinarji ponovno obrišejo prah iz posameznih dokumentov, jih pregledajo in jih potem v skladu s pravili stroke zložijo tam kjer morajo biti,” je dejal župan Mestne Občine Murska Sobota Aleksander Jevšek. K temu dodaja, da v Mestno občino Murska Sobota prihaja pomembna institucija, ki bo na nek način oživila mestno jedro.

Minister za kulturo Anton Peršak pa je opozoril na pomembnost arhivske dejavnosti. “Ta dejavnost pravzaprav poleg nekaterih še drugih institucij, ohranja nek matearliazirani del skupnega spomina. To je izjemno pomembno saj gre tukaj za dokumente, preverljive stvari in vire predvsem v tem primeru ov zgodovini dinamičnega in zanimivega območja, saj vemo, da je Prekmurje bilo na nek način vedno na meji. vse to bo na nek način posredno dostopno tudi tukaj,” je dejal Peršak. Ob tem je dodal, da so se z vprašanjem kako odločit in kje bodo prostori ubadali zelo dolgo. “Sreča v nesreči ob spominu v zgodbi Mure je, da se je pokazala priložnost za te prostore,” je pojasnil Peršak. Ministrstvo za kulturo je v lanskem letu uspelo prepričat vlado, da so lahko pridobili potrebna sredstva za nukup prostorov, v višini 350.000 evrov. pri tem bo pomagala tudi Mestna Občina Murska Sobota z ureditvijo zemljišč okrog objekta. Peršak je ob tem še pojasnil: “V letošnjem letu imamo na ministrstvu namenjenih 37.000 evrov, za pripravo dokumentacije in prvih del, ki bodo potrebna, za ustrezno prilagoditev objekta.”

Projekt nove Enote za Prekmurje naj bi v celoti zaživel v letu 2018. Samostojna enota arhiva bo pokrivala upravne enote Murska Sobota, Gornja Radgona, Ljutomer in Lendava. Med predvidenimi deli je ureditev skladišča, v pritličnih prostorih nekdanje Murine trgovine pa bo urejena čitalnica arhiva. V enoti za Prekmurje je predvideno šest zaposlitev, od tega tri nove, pa je povedal Fras.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.