13:16, sre, 24. Apr

Pohorska vzpenjača bo prihodnji konec tedna znova obratovala





Pohorsko vzpenjačo, ki zaradi ugotovljene večje napake stoji že od začetka aprila, bodo po napovedih njenega proizvajalca in serviserja, južnotirolske družbe Leitner, znova zagnali 14. maja, torej naslednji konec tedna. Kot pojasnjujejo v Marpromu, bodo stroški popravila precej nižji od sprva načrtovanih, saj ne bodo presegli 100.000 evrov.

pohorska vzpenjača, foto: STA

Delavci Marproma, ki upravlja z žičniškimi napravami na Mariborskem Pohorju, so težave zaradi obrabe osi na baterijah enega od stebrov zaznali pri redni servisni vožnji, o čemer so takoj obvestili vodstvo podjetja, tehnično operativo proizvajalca in pristojno inšpekcijsko službo. Obratovanje gondole so v skladu s predpisi ustavili in napako odpravili.

Zaradi okvare so se skupaj z Leitnerjem odločili za popolno prenovo in pregled na žičniški napravi, kar je bilo sicer predvideno šele v naslednjem letu, ko naj bi gondola dosegla 22.500 obratovalnih ur in je remont predpisan v navodilih za vzdrževanje naprave. V času popravil gondola mora stati, pojasnjujejo v Marpromu, saj je obratovanje v času izvajanja tehničnih del prepovedano.

Kot so še dodali v mariborskem javnem podjetju, ki je upravljanje žičnic prevzel po stečaju Športnega centra Pohorje, so s predstavniki Leitnerja ves čas v stiku, saj se njihovi delavci redno izobražujejo za vzdrževanje naprave, ki od montaže poteka po vseh navodilih in priporočilih proizvajalca.

“Tudi dela izvajamo pod nadzorom tehničnega osebja proizvajalca, saj napaka ne bi bila zaznana tako zgodaj, če redne komunikacije ne bi bilo,” so še dodali v Marpromu, kjer o vseh aktivnostih sproti obveščajo tudi Mestno občino Maribor, ki jim je dodelila koncesijo za upravljanje s krožno-kabinsko žičnico. Sprva so stroške popravila sedmih stebrov ocenjevali na okoli 300.000 evrov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.