08:42, pet, 29. Mar

POGLED ORGANIZATORJA NA KRESOVANJE V RUŠAH





Za nami je 4. kresovanje v Rušah »Malo mesto – največje kresovanje«, ki ga organizira TIC Ruše. Po njihovih besedah so bili v teh dneh priča raznim komentarjem glede simbolne vstopnine 2 evrov in organizatorjev tako na vhodu prireditvenega prostora kot na spletnem omrežju. Prav zato ocenjujejo, da so potrebna pojasnila in javna predstavitev dejstev, ki vam jih predstavljamo na spletnem portalu lokalec.si.

POJASNILO DRUŠTVA DRUŠTVO TIC RUŠE

POGLED ORGANIZATORJA NA KRESOVANJE V RUŠAH

Za nami je 4. kresovanje v Rušah »Malo mesto – največje kresovanje«, ki ga organizira TIC Ruše. V teh dneh smo bili priča raznim komentarjem glede simbolne vstopnine 2 evrov in organizatorjev tako na vhodu prireditvenega prostora kot na spletnem omrežju. Ob tem človek žal prej dobi vtis zlohotnosti komentatorjev kot vtis, da bi s svojimi predlogi prispevali k izboljšanju prireditve v prihodnosti. Prav zato ocenjujemo, da so potrebna pojasnila in javna predstavitev dejstev.

V Rušah delujejo številna društva, med njimi je tudi Društvo TIC Ruše, ki je organizator kresovanja. Tako kot pri drugih društvih, tudi v našem društvu občina ni niti ustanovitelj niti soustanovitelj. Tako kot pri drugih društvih smo ga z registracijo na upravni enoti registrirali člani, ki smo izpolnili pristopno izjavo, plačujemo članarino in se ravnamo po sprejetih društvenih aktih. Glede na področje delovanja društva (turizem) je popolnoma nepomembno, kateri politični barvi pripadajo naši člani, zato so zmožni sodelovati tudi tisti, ki v občinskem svetu sedijo tako v koaliciji (Brunčko, Ozim) kot v opoziciji (Bačun). Po našem vedenju tudi mnogi drugi člani občinskega sveta aktivno delujejo v različnih društvih v občini, ne glede na politično usmeritev.

Prav tako je pomembno dejstvo, da sta bila soorganizatorja dogodka tudi Občina Ruše, ki je poskrbela za majsko drevo in pomoč pri postavitvi prireditvenega prostora, in CEZAM z izposojo odra in strehe. Tega smo veseli tako mi v Društvu TIC kot tudi v vseh drugih društvih, kjer tako občina kot CEZAM redno pomagata pri organizaciji njihovih prireditev. Posebej ponosni smo, da so pri letošnjem kresovanju kot soorganizatorice sodelovala tudi druga ruška društva: PGD Ruše, PGD Smolnik, PGD Bistrica ob Dravi, Godba Ruše, Mažuretni in twirling klub Ruše, Združenje šoferjev in avtomehanikov Ruše, ki smo jim za njihovo sodelovanje in prispevek k dobri izvedbi prireditve tudi nadvse hvaležni.

Kar širši javnosti najbrž ni znano, pa je dejstvo, da finančno breme projekta pokriva izključno Društvo TIC Ruše.
Letošnje finančno poročilo še ni končano, saj še nismo prejeli vseh računov, za lažjo predstavo o stroških projekta in financiranju projekta pa predstavljamo finančno poročilo iz leta 2013.

Financiranje prireditve je bilo v lanskem letu sestavljeno iz : 6 “šankov” s pijačo in enega s prodajo kokic (3580 EUR), sponzorskih sredstev (7953,36 EUR) in sredstev iz srečelova (1197,5 EUR), prodaje bakel in petroleja (238 EUR), skupaj 12.918,86 EUR. S prireditvijo so nastali stroški: glasbeni program, bakle in petrolej in nafta za agregat, najem WC-jev, varovanje, upravne takse, nagrade za srečelov, ograje, avtorske in fonogramske pravice izvajalcev (IPF), SAZAS, ozvočenje in luč, konstrukcija goreči mož, priklop za elektriko, radijsko oglaševanje, oglaševanje v časopisu, tisk plakatov, tisk letakov., v skupnem znesku 13.547,36 EUR. Tako smo že v lanskem letu naredili minus 628,5 EUR, ki smo ga pokrili iz lastnih virov – plačali člani društva iz svojih žepov. Ker so se pojavljala namigovanja, da si člani Društva TIC plačujemo honorarje za svoje delo – ta zlobna natolcevanja v celoti zavračamo in izjavljamo, da si za večmesečno delo pri pripravi kresovanja nihče izmed članov društva ni izplačal niti centa.

Zakaj smo bili letos primorani uvesti vstopnino?

Kriza v gospodarstvu, ki jo čutimo vsi, se je letos odrazila tudi v bistveno manjših sredstvih sponzorstev, kot smo jih prejeli preteklo leto (le 2236,50 EUR). Sredstva »šankov« so bila v podobni višini kot lani. V Društvu TIC smo se letos odločili, da sredstva zbrana s srečelovom, dobijo gasilci PGD SMOLNIK, ki bodo s tem vsaj delno pokrili škodo za uničeno opremo ob reševanju v nezgodi »Žled«. Program smo želeli ohraniti po kakovosti in pestrosti v takšni obliki in vsebini, kot smo ga prvotno načrtovali. Že z navadno matematično enačbo je bilo jasno, da bi tak končni minus bil prevelik tudi za pokrivanje iz žepa naših članov. To je bil tudi razlog za odločitev o simbolni vstopnini 2 evrov.

Poudariti je potrebno, da nihče ni plačal vstopnine na dogodek do 18.30 in da so bile vse predhodne aktivnosti brezplačne za cca 1000 ljudi, ki so popoldan obiskali prizorišče, prav tako vstopnine niso plačali otroci (ocena cca 800 otrok). Prodali smo 2334 vstopnic.

Tudi ne drži, da so druga kresovanja po Sloveniji brezplačna. Samo viri financiranja so zelo različni, čeprav smo na koncu financerji mi vsi davkoplačevalci. Bodisi so to sredstva sindikatov za 16 kresovanj širom Slovenije (članarine delavcev, članov sindikata, (http://www.sindikat-zsss.si/index.php?option=com_content&view=article&id=1202:zsss-vabi-na-prvomajske-prireditve-2014&catid=2:aktualno&Itemid=65), bodisi občine (davkoplačevalski denar). Kot primer navajamo tudi plačilo lanskega kresovanja na Pragerskem.

V komercialnem oglaševanju, kot so plakati, radijski oglasi, TV oglasi ali oglasi v Večeru cene vstopnine nismo omenjali, kar tudi ni običajna praksa organizatorjev dogodkov, bomo pa na to v bodoče zagotovo bolj pozorni. Smo pa o vstopnini obveščali na FB-ju, prav tako v intervjujih; samo za primer, v oddaji REPORT na BK TV, kar si lahko ogledate na povezavi http://www.lokalec.si/novice/report-31/ 47:56 minuta, kar je bilo objavljeno tudi na www.lokalec.si.

Za tiste nejeverne, naj naštejemo samo par primerov prireditev iz Ruš in njene bližine, katerih oglase ste lahko videli na plakatih, televiziji in radiu in cene oz. vstopnine ni bilo navedene: Stand up Reporterja Milana, Novoletni koncert Godbe Ruše, Festival Letni oder Ruše, Tradicionalni koncert obrtniškega pevskega zbora KD Pavza, koncert Oliverja Dragojeviča, Selniška veselica s skupino Modrijani itd. Pa pri teh nikomur ni padlo na pamet, da govoril o zavajanju ljudi. Samo danes ste se lahko peljali po cesti iz Ruš v Maribor in zasledili tri različne plakate, ki so oglaševali prireditve, ki so bile plačljive in niso vsebovale cene.

Sedaj pa še nekaj o vsebinski zasnovi kresovanja v Rušah. Kresovanje v Rušah ni običajna veselica, kot bi lahko kdo posplošeno ocenjeval. Kresovanje v Rušah je dogodek namenjen družinam in obujanju tradicije. Dogodek se prične s postavitvijo majskega drevesa na ročni način, sledijo mu vaške igre, ki so sestavljene iz iger z lesom, ki je značilen v Rušah in Ruškem Pohorju. Le temu sledi otroški program. Ob 20.00 uri sledi tradicionalen pohod z baklami, ki so ga izvajali v časih obstoja Tovarne dušika Ruše in smo ga pred štirimi leti ponovno obudili. Po pohodu z baklami sledi prižig kresa. Za večjo prepoznavnost Ruš v Sloveniji smo si pred tremi leti umislili novo tradicijo – prižig kresnega moža, ki bi naj s svojim prižigom odgnal vse slabo v ljudeh, ki obiščejo ruško kresovanje, le tega prižgemo pol ure po prižigu kresa. Za zabavni glasbeni program pa je vsako leto poskrbljeno od 20.00 do 01.00 zjutraj z različnimi kakovostnimi glasbenimi skupinami.

Člani Društva TIC Ruše in vsi, ki smo sodelovali pri organizaciji kresovanja, pa smo seveda krivi. Priznamo, da smo krvi, ker smo namesto s svojimi družinami, tri mesece svojega časa in denarja namenili za pripravo in izvedbo prireditve, ki jo je obiskalo nekaj tisoč ljudi, da je o Rušah in kresovanju bilo govora v več kot 30 medijih (npr. RTV Sloveniji, POP TV-ju, KANAL A, PLANET TV-ju, Radiu CITY, Radio 1, Radio Aktual, Večeru). Krivi smo še za kakšne manjše nerodnosti, ki so se nam pripetile in za katere se vsem vpletenim iskreno opravičujemo.

Vendar s to krivdo z lahkoto živimo dalje in vemo, da se bomo ob letu osorej znova maksimalno potrudili in pripravili novo kresovanje. Za vse vaše dobronamerne predloge in pobude pa smo dojemljivi tudi v prihodnje.

S spoštovanjem,
Člani društva TIC Ruše

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Druge novice

Comments

  • Primož.G.

    5 maja, 2014

    Najbolše, da se drugo leto vsak v svoj peskovnik zapre in spije eno pivo in prižge svojih pet vej, pa bomo srečni. Svaka čast organizatorju in tako naprej, tisti, ki pa jim je bilo težko dati 2 € za vstopnino in so potem na pijači na veliko zapravljali pa v razmislek, če bi se drugo leto raje sami spravili k organizaciji dogodka.

    Replay
  • t.m

    5 maja, 2014

    Pje se je nekdo razpistolil. Dobro je bilo.Tisti ki nimajo 2€ pa naj gredo v službe.Je treba delat, da se zapravljat da.

    Replay
  • Slavko Šterman

    5 maja, 2014

    Dober in korekten odgovor. Z veseljem se vidimo naslednje leto na naslednjem kresovanju.

    Replay
  • Milan Rajh

    5 maja, 2014

    Saj ni res, a je. Če si je kdo na poti, smo si to mi sami. Rušani bodimo ponosni na takšne projekte in na vse tiste, kateri ponesejo naš glas v deveto vas. Predlagam, da drugo leto podaljšate prireditev.

    Replay
  • MARJETKA

    6 maja, 2014

    Res je bilo lepo poskrbljeno za vse,tudi drugo leto se že veselim,ta simbolna cena pa ni bila pretirana sem pa edino slišala veliko komentarjev da ni nikjer bilo objavljeno nikjer da bo in koliko bo vstopnina,mislim da je samo glede tega toliko jeze,ker res nisem niti jaz nikjer zasledila nikjer da bi pisalo da bo vstopnina.Tako da drugo leto prej to zraven programa na plakatih omenite-pa nebo po mojem toliko jeze:-))

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.