15:59, čet, 28. Mar

Področje električne mobilnosti





Pri razvoju električne mobilnosti se občinam postavljajo številna vprašanja in dileme, zato je Energetska agencija za Podravje dala pobudo za ustanovitev konzorcija slovenskih občin, ki aktivno delujejo na področju električne mobilnosti. Vanj se je zaenkrat po besedah direktorice agencije Vlaste Krmelj vključilo okoli 40 občin.

mobilnost 2

Konzorcij je bil vzpostavljen v sodelovanju s Konzorcijem slovenskih energetskih agencij in v okviru evropsko sofinanciranega projekta Električna mobilnost deluje!, v katerem sodeluje 12 partnerjev iz devetih evropskih držav. Namen konzorcija je izmenjava izkušenj in idej ter nudenje strokovne pomoči energetskih agencij občinskim službam na področju električne mobilnosti, je danes ob robu konference o trajnostni mobilnosti v Mariboru povedala Krmeljeva.

Po njenih besedah so občine pri razvoju električne mobilnosti v Sloveniji zelo pomembne, saj so z uvajanjem električnih vozil v javni potniški promet in vozne parke službenih vozil občin in javnih podjetij lahko dober zgled. S tem prav tako izpolnjujejo zakonodajne obveze po uvajanju alternativnih goriv in znižujejo stroške, hrup in izpuste toplogrednih plinov.

Za ustanovitev konzorcija so se po besedah Krmeljeve odločili, ker so občine pri razvoju električne mobilnosti, nakupu električnih vozil in postavitvi polnilnic za električna vozila v povezavi z zelenim javnim naročanjem ter pripravi akcijskih načrtov za trajnostno mobilnost pogosto “izgubljene”. Energetske agencije bodo občinam nudile brezplačno strokovno pomoč in jih med drugim seznanjale z vsemi prednostnimi in slabosti določene vrste vozil.

V Energetski agenciji za Podravje ob tem izpostavljajo, da Evropska unija v okviru nove finančne perspektive namenja področju trajnostnega načrtovanja in urejanja prometa v urbanih območjih veliko pozornost. Na današnji konferenci v Mariboru bodo poleg predstavitve novih finančnih okvirjev EU predstavili tudi uspešno izvedene slovenske in tuje projekte s področja novega načina načrtovanja urbanega prometa.

Konzorciju slovenskih občin, ki aktivno delujejo na področju električne mobilnosti, se je pridružila tudi Mestna občina Maribor, kjer želijo po besedah župana Andreja Fištravca v desetih letih “preobrniti strukturo mobilnosti v mestu”. Med pomembnimi pridobitvami v zadnjem času je navedel izgradnjo polnilne postaje za stisnjen zemeljski plin (CNG), odprtje mobilnostnega centra, nakup novih avtobusov in sklenjen sporazum z javnimi podjetji in zavodu za uporabo vozil na CNG ali električno energijo. Trenutno prav tako tečejo pogajanja za operativni najem okoli 30 električnih avtobusov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.