05:37, čet, 25. Apr

Podpis Memoranduma o sodelovanju energetskih agencij





V Vili Bianci v Velenju je 19. novembra potekalo srečanje 12 slovenskih in hrvaških energetskih agencij. Srečanje, ki je bilo organizirano s strani Zavoda Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško (KSSENA) v sodelovanju z Regionalno energetsko agencijo severozahodne Hrvaške (REGEA), je služilo podpisu Memoranduma o soglasju med lokalnimi in regionalnimi energetskimi agencijami Slovenije in Hrvaške, ki je okrepil sodelovanje agencij na področju energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije.

20151119_122254

Memorandum, ki ga je podpisalo 7 slovenskih in 5 hrvaških agencij, je pomemben korak v utrditvi vzajemnih prizadevanj agencij pri doseganju skupnih ciljev in je definiral prioritete sodelovanja, med katerimi so skupno oblikovanje zakonskih predlogov in strategij na področju učinkovite rabe energije ter sodelovanje na različnih čezmejnih in drugih  evropskih projektih in programih, ki so pomembni tako na državni kot tudi lokalni ravni.

Glede na to, da se ob ustanovitvi energetskih agencij, večinoma so bile agencije podpisnice ustanovljene v letih od 2006 do 2009, ni napovedovala preveč svetla prihodnost, je bil podpis memoranduma po skoraj desetih letih več uspešnih projektov, ki so jih agencije pripeljale v svoje države in svoje regije, podprt še s toliko večjim zadovoljstvom. 12 energetskih agencij tako s skupnimi močmi še odločneje stopa po poti trajnostnega razvoja in oblikovanja zelene družbe prihodnosti. Iniciativa za povezovanje je podprta tudi na evropski ravni, in sicer s strani Evropskega združenja agencij in regij za energijo in okolje (FEDARENE).

Memorandum so podpisale sledeče energetske agencije: Zavod Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško (KSSENA), Regionalna energetska agencija Severozahodne Hrvaške (REGEA), Lokalna energetska agencija Spodnje Podravje (LEA Spodnje Podravje), Energetska agencija za Podravje (Energap), Lokalna energetska agencija za Pomurje (LEA Pomurje), Goriška lokalna energetska agencija (GOLEA), Lokalna energetska agencija Dolenjska-Posavje-Bela krajina (LEAD), Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG), Regionalna energetska agencija Kvarner (REA Kvarner), Međimurska energetska agencija (MENEA), Regionalna energetska agencija Sever in Istrska regionalna energetska agencija (IRENA).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.