13:11, čet, 25. Apr

Podjetje SOVEN minulo leto poslovalo z dobičkom





Podjetje je v letu 2014 predelalo približno 65.000 kg neoprane slovenske ovčje volne, kar predstavlja 70% volne, ki jo rejci letno ostrižejo. “Poslovni rezultati kažejo, da smo iz količinskega vidika ustvarili za 15% večjo realizacijo, iz prihodkovnega vidika pa za 8% več prihodkov in 12% več dobička, kot v lanskem letu. Na tujem trgu smo ustvarili za 28% več prihodkov kot v lanskem letu, v skupni realizaciji v letu 2014 pa predstavlja prodaja na tuji trg 20% celotne prodaje,” je povedala direktorica podjetja Soven, Marija Srblin.

dan odrptih vrat v soven (2)

Po besedah Srblinove je v postopku pranja zaradi slabe sortiranosti ob striženju še vedno med 38-45 % odpada. “Velik napredek pa je, da podjetje v nadaljnji predelavi, v fazah predenja in iglanja nima niti 2% kala. Razlog je v široki paleti produktov – boljšo volno porabimo za odeje, slabšo za kmetijski filc – naprimer,” dodaja Srblinova.

Iz 36.000 kg oprane volne, ki je primerna za nadaljno predelavo so proizvedli 2800 kosov volnene posteljnine (kot so odeje, nadvložki in vzglavniki) 5500 parov unikatnih, ročno izdelanih nogavic, rokavic in kap, 4800 kg volnene preje ter 1200 kg mikanke za polstenje. “Iz vlaken, ki pa niso najbolj primerna za oblačila in opremo za dom, pa smo naredili 24.000 kg BIO Volnene izolacije za naravne hiše in 5000 kg BIO volnenega filca za vrtičkarstvo in kmetijstvo,” dodaja Srblinova.

dan odrptih vrat v soven (13)

Podjetje Soven iz Selnice ob Dravi, že 19. leto zapored predeluje naravno ovčjo volno in kljub svoji majhnosti spada med največje volnarjev v Sloveniji. Osnovna surovina je v celoti slovenskega izvora. Proizvodni postopki so 100% ekološki, končni izdelki pa nosijo kar nekaj certifiktov kakovosti in domačih ter tujih priznanj. Med njimi so najbolj prepoznavni certifikati: ETA (ZA BIO VOLNENO TOPLOTNO IN ZVOČNO IZOALCIJO) BIO TEKSTILIJE (BIO VOLENNI FILC ZA KMETIJSTVO IN VRTIČKARSTVO IN VOLNENE PREJE IN VOLNENO POSTELJNINO), ART/CRAFT SLOVENIJA (za unikatne volnene pletenine in tkanine).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.