08:43, pet, 29. Mar

Peter Podlunšek z neuradnim polfinalom zaključil sezono





Najhitrejši slovenski motošportnik in letalski as Peter Podlunšek se je v Las Vegasu z letom sezone poslovil z neuradnim polfinalom. Njegove prve sezone v elitnem razredu ultimativne motošportne serije Red Bull Air Race je namreč konec. Podlunšek pa je na zadnji dirki tudi uradno izgubil status novinca. Premagal je celo enega od favoritov, Japonca Yoshija Muroyo.

Foto: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool
Foto: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

Današnjo dirko si štejem kot velik uspeh, saj smo se, sicer neuradno, ker je dirka bila tik pred koncem zaradi vetra prekinjena, uvrstili v polfinale. Premagati Yoshija Muroyo v teh pogojih, je bila zame misija nemogoče, a očitno se s čistim, dobro koordiniranim letenjem, da napredovati. Lahko povem, da sem za krog osmih imel pripravljeno še nekoliko drugačno, bolj agresivno taktiko, s katero bi z letom brez napak zmanjšal čas še za kakšno sekundo, vendar so bili pogoji zunaj enostavno pretežki, da bi lahko nadaljevali,” je po pristanku izjavil slovenski as Peter Podlunšek.

Sezona se je zanj, edinega Slovenca v zgodovini elitnega razreda Red Bull Air Race, izšla nad pričakovanji. Polfinale v Las Vegasu je sicer odpihnil puščavski vihar, a Peter je kljub težkim razmeram z brezhibnim letenjem iz dirke izločil enega od favoritov za zmago. Čeprav je Petrovo letalo zaradi modifikacij, ki so produkt slovenskega znanja in kreative, postalo dejansko hitrejše šele v drugi polovici sezone, je novinec v seriji svoj prvi polfinale dosegel že na tekmi v Spielbergu. Sezono je tako Podlunšek zaključil v skladu z napovedjo, da bosta tako on kot letalo najhitrejša ob koncu slednje.

Foto: Andreas Langreiter
Foto: Andreas Langreiter

Da smo spravili skupaj takšno sezono, je bilo potrebno veliko dela in predanosti. Prepričan sem, da bo ekipa Peter Podlunšek Racing sezono 2017 zaznamovala z odličnimi rezultati, saj bomo pozimi letalo še nekoliko izboljšali. Vse modifikacije, ki smo jih zrealizirali do sedaj, so se obrestovale, in resnično obžalujem, da danes ni bilo mogoče speljati tekmovanja do konca, saj sta tako letalo kot njegov pilot v odlični formi,” je dodal tehnik ekipe Dax Wanless.

Izjavo pa sta podala tudi taktika ekipe Boštjan Dečman in Mark Travner, enako razočarana nad vetrom in prekinitvijo dirke tik pred koncem prvega kroga. “V tretjem prostem treningu smo imeli plan preizkusiti še nekaj detaljov vstopa v ravnino in vertikalni manever, vendar je trening zaradi vremena odpadel, odpadle pa so tudi kvalifikacije. Vse smo tako stavili na to, da Peter na dirki v prvo odpelje začrtano linijo hkrati, pa ohrani mirne živce, saj je veter povečuje možnost napake. Peter je upošteval navodila, odpeljal taktično in pustil nekaj rezerve za “round of 8”, ki jo je veter žal odpihnil. No, veter je na koncu žal odpihnil tudi krog 14-ih, kar je škoda za tim, ki bi danes zagotovo zabeležil najboljši rezultat sezone.”

Foto: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool
Peter Podlunšek, Foto: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

Sam finale sezone 2016 pa ni postregel z bistvenimi presenečenji, saj je bil letošnji svetovni prvak Matthias Dolderer, znan že na predzadnji dirki v Indianapolisu, prav tako si je drugo mesto že zagotovil Matt Hall, ki je s tem ponovil lanskoletni uspeh, tretje mesto pa je pripadlo nedavno preminuli legendi serije Hannesu Archu, ki ga je privatna helikopterska nesreča septembra letos na neopisljivo žalost družine Red Bull Air Race stala življenja.

Peter Podlunšek Foto: Simon Koležnik in GoPro
Ekipa hangarja PP 37, Foto: Simon Koležnik in GoPro

Ekipa Peter Podlunšek Racing bo v sezoni 2017 nastopila kot resen tekmec za najvišja mesta
Trofeje so letos sicer odšle v Nemčijo, naslednje leto pa – kdo ve? Letalo je hitrejše, pilot je hitrejši, ekipa diha z istimi pljuči. Letošnja sezona je bila težka, “a tudi lepa in izjemno intenzivna, kot se za tako kompleksen šport tudi spodobi”, so sporočili iz hangarja PP37 – Peter Podlunsek Racing.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.