00:16, pet, 29. Mar

Paviljon z Expa bo ostal v Murski Soboti





Paviljon, s katerim se je Slovenija lani predstavljala na razstavi Expo v Milanu, bo ostal v Murski Soboti. V petek ga bosta občini v upravljanje predala premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot je ocenil murskosoboški župan Aleksander Jevšek, bi lahko vrata za obiskovalce odprl v drugi polovici leta 2017.

Lumar, Expo Milano Vir: Lumar
Lumar, Expo Milano
Vir: Lumar

Vlada je na seji pred tednom dni sprejela spremenjen program spodbujanja konkurenčnosti Pomurske regije v obdobju 2010-2017, v okviru katerega bo zaživel projekt Vrata v Pomurje. Gre za postavitev omenjenega paviljona, s čemer želijo na vladi vzpostaviti gospodarsko vozlišče Pomurja, je poročal današnji Večer.

Tudi na občini Murska Sobota so prepričani, da bo paviljon Vrata v Slovenijo/vrata v Pomurje pripomogel h konkurenčnemu in trajnostno usmerjenemu Pomurju.

Skozi preplet vsebin, ki bodo na voljo v paviljonu, bo omogočal boljše podjetniško in investicijsko okolje, posledično pa bo prispeval k izboljšanju gospodarskih kazalcev, so zapisali v publikaciji, s katero se je občina potegovala za trajno dodelitev paviljona.

Vsebina paviljona bo namenjena negovanju in utrjevanju blagovne znamke Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije ter bo nagovarjala širši makroregionalni prostor, ki v radiju 300 kilometrov dosega približno 12-milijonski trg, so še zapisali.

V Paviljonu bo med drugim predstavitev osrednjih gospodarskih panog, pomembnih regijskih podjetij in njihovih produktov. Obenem bo paviljon mesto kreativnosti, kjer se bodo prepletale kreativne inštalacije z živim dogajanjem. V njem bodo delovali oblikovalci iz regije, prav tako bo v prostoru kulinarični center, kjer je fokus na lokalno in regionalno pridelani hrani.

Paviljon bo postavljen na lokaciji ob Soboškem jezeru in bo prvi v nizu načrtovanih investicij urejanja jezera, ki je velik potencial za razvoj gospodarsko-turistično-športnega centra v regiji, so zapisali na občini.

Predsednik vlade Cerar in gospodarski minister Počivalšek ga bosta mestni občini simbolično izročila v upravljanje v sklopu petkovega obiska v Pomurju in na Celjskem. Jevšek je povedal, so bili informacije o dodelitvi paviljona na občini izredno veseli, zavedajo pa se tudi odgovornosti, saj so zadaj velika finančna sredstva.

Projekt postavitve paviljona ima sicer predvidene vire financiranja iz naslova zakona o razvojni podpori Pomurski regiji ter iz proračuna Mestne občine Murska Sobota. Zakon projektu v dveh letih namenja milijon evrov, iz občinskega proračuna pa bo letos za paviljon namenjenih 520.000 evrov in naslednje leto 100.000 evrov. Vse skupaj torej 1,62 milijona evrov.

Jevšek je izpostavil, da gre za idejo, ki izstopa iz povprečja, takšnih pa v Pomurju potrebujejo še več, da se tudi sama regija dvigne nad povprečje. Ena teh je lendavski razgledni stolp, o katerem so mnogi dvomili, v Lendavi so pa v nekaj mesecih že dosegli letni obisk, je dejal Jevšek, ki podobno zgodbo pričakuje tudi s paviljonom.

Kot je še napovedal župan, bi lahko paviljon vrata za obiskovalce odprl v drugi polovici prihodnjega leta. Dodal je, da imajo prostorske akte že pripravljene, zdaj bodo začeli s postopkom pridobitve gradbenega dovoljenja. Po oceni Jevška bi lahko groba konstrukcija objekta ob optimističnem razpletu stala do konca letošnjega leta, bolj zahtevna bo nato notranja oprema.

Jevšek je sicer prepričan, da bodo destinacije kot so Slovenija in Pomurje ob dogajanju v globalnem svetu, postale vse bolj zanimive. Tu je izjemno velik potencial za zeleni, kolesarski in kulinarični turizem, je še poudaril.

Murska Sobota sicer ni bila edina občina, ki je izkazala interes za trajno umestitev paviljona. Na javni razpis, ki ga je objavila agencija Spirit, so se poleg Murske Sobote prijavile še občine Ajdovščina, Kočevje, Ptuj in Zagorje ob Savi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.