19:13, pet, 19. Apr

Pahor podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje novega DZ





Predsednik republike Borut Pahor bo danes popoldne sprejel predstavnike Državne volilne komisije (DVK), ki mu bodo predali poročilo o izidu predčasnih državnozborskih volitev. Kot so v sredo sporočili iz urada predsednika, bo Pahor za tem podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje novega državnega zbora, ki bo 1. avgusta.

Pred predajo poročila predsedniku republike se bo DVK ob 13. uri sestala na seji, ki bo namenjena prav obravnavi poročila o izidu predčasnih državnozborskih volitev. Kdaj natančno bo sledila predaja poročila in podpis ukaza o sklicu ustanovne seje novega državnega zbora za zdaj še ni znano.

Neuradni končni izid volitev v državni zbor, ki so bile 13. julija, je DVK objavila v ponedeljek. Po njem je zmagovalna SMC zbrala 34,49 odstotka glasov, SDS 20,71 odstotka, DeSUS 10,18 odstotka, SD 5,98 odstotka, Združena levica 5,97 odstotka, NSi 5,59 odstotka, ZaAB pa so volivci namenili 4,38 odstotka glasov. SLS je ostala pod parlamentarnim pragom.

Kot kaže neuradni končni izid volitev, bo imela SMC v sedmem sklicu državnega zbora 36 poslancev, SDS 21, DeSUS deset, SD in Združena levica po šest, NSi pet, ZaAB pa štiri poslance. Dve poslanski mesti zasedata narodni skupnosti.

V poslanskih klopeh bo 26 dosedanjih poslancev. V 90-članskem državnem zboru bo tudi 32 žensk, kar je štiri več kot v iztekajočem se mandatu.

Najverjetnejši novi mandatar, predsednik SMC Miro Cerar danes z novoizvoljenimi strankami začenja pogovore za sestavo vladne koalicije. Iz pogovorov je izvzeta le stranka SDS. Pahor in Cerar sta se sicer srečala že tretji dan po volitvah, 16. julija. Ocenila sta, da so bile volitve izvedene legalno in so legitimne.

Pahor in Cerar sta tudi izrazila željo, da bi do oblikovanja stabilne vlade, ki bo državo popeljala iz krize, prišlo čim prej. Po Cerarjevih pričakovanjih bi lahko nova vlada v celoti nastopila funkcijo v drugi polovici septembra, vendar le v primeru, če bo vse potekalo “v normalnih okvirjih”.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.