08:01, sob, 20. Apr

Osnovne in srednje šole danes znova odpirajo svoja vrata





Za okoli 174.000 učencev in okoli 75.000 dijakov se danes začenja novo šolsko leto. Slednjega si bodo še posebej zapomnili tisti, 21.807 bo takih, ki v šolo vstopajo prvič. Da bi prvi šolski dan in vsi naslednji minilo čim bolj varno, policija opozarja na previdnost v prometu, še posebej v okolici šol.

sola

Na prvi šolski dan policisti napovedujejo poostren nadzor v prometu, posebej v okolici šol. Preverjali bodo tehnično brezhibnost vozil, v katerih prevažajo otroke, uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme. Nadzirali bodo tudi varno hojo otrok v šolo, prečkanje ceste ter opremljenost otrok z odsevnimi telesi in rumenimi rutami.

Šolarje bodo na prvi šolski dan obiskali tudi nekateri politiki. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in direktor agencije za varnost prometa Igor Velov bosta v šolo pospremila učence OŠ Brezovica. Predsednik republike Borut Pahor bo obiskal učence OŠ Josipa Plemlja na Bledu, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič pa OŠ Šenčur. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore bo ob začetku novega šolskega leta daroval mašo.

Za srednješolce v letošnjem šolskem letu ne bo večjih novosti, za osnovnošolce pa se novosti obetajo predvsem pri poučevanju tujega jezika. Tuj jezik kot obvezni predmet v 2. razredu bo začelo poučevati 30 odstotkov osnovnih šol, tuj jezik v 1. razredu kot neobvezni izbirni predmet pa večina šol.

Ministrica Maja Makovec Brenčič je v ponedeljek šolarjem zaželela mirno, premišljeno in kakovostno šolsko leto. Predsednik DZ Milan Brglez pa jim je svetoval, naj čim bolj radovedno raziskujejo neznano.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.