10:36, pet, 29. Mar

Odstopila še ena mestna svetnica





Minuli teden je odstopila še ena mariborska mestna svetnica Zvonka Novak.

MOM_seja1

Potem, ko je konec julija peterica napovedala odstop iz liste župana Andreja Fištravca, poleg Novakove še bivša podžupanja Melita Petelin in svetniki Janko Leva, Aleš Šumer in Tjaša Mikuš, je Novakova minulo sredo odstopila še kot mestna svetnica. Po poročanju nekaterih medijev bi naj Novakovo nadomestil Boštjan Žnidarič.

Lista župana Andreja Fištravca, ki je bila po lokalnih volitvah 2014 najmočnejša v mestnem svetu je kmalu začela razpadati. Najprej so odstopili štirje člani liste, ki so sedaj v samostojnem svetniškem klubu. Konec lanskega leta je listo zapustila tudi tedanja podžupanja Jelka Černivec, letos konec julija pa še pet članov na čelu s podžupanjo Melito Petelin.

Podpisi peterice pod odstopno izjavo niso bili njihovi?

Po besedah vodje svetniške skupine AF Saše Pelka se je izkazalo, da tiste, pred mesecem dni napovedane nove petčlanske svetniške skupine sploh ne bo. “Po mojih informacijah tudi nihče ne želi biti avtor tistega očitajočega javnega pisma, pod katero bi se naj domnevna peterica podpisala. Kolikor sem uspel izvedeti, nihče izmed navedenih niti ne ve, kdo je tisto pismo sploh napisal, ve pa se, da se tista mestna svetnica, ki je zdaj odstopila, pod tisto pismo ni podpisala in se tudi nikoli ne bi podpisala,” je pojasnil Pelko.

“Iz tega vidika me odstop ge. Zvonke Novak ne preseneča, ampak se mi zdi to od nje zelo korektno, saj je očitno ugotovila, da jo je nekdo pred mesecem dni krepko potegnil za nos in da se ji teh igric ni potrebno iti,” je dodal.

Poleg tega pa se mu zdi takšna poteza Novakove tudi najbolj poštena do volivcev, “saj je jasno, da so vsi mestni svetniki Liste župana Andreja Fištravca bili izvoljeni zaradi dr. Andreja Fištravca. Vsak kandidat je sicer k temu pridodal še nekaj desetink odstotka, kaj bistveno več pa tudi ne, “ je pojasnil.

Zato se mu zdi edino pravilno, da vsak mestni svetnik, ki se iz različnih razlogov s politiko svoje liste več ne strinja, odstopi kot mestni svetnik, svoj mandat pa prepusti naslednjemu na listi, na kateri je bil izvoljen. “Vse ostalo je namreč zloraba volivcev, ki so na volitvah svoj glas namenilii točno določeni listi in ne za takšne ali drugačne “klube samostojnih svetnikov”, ki na volitvah sploh niso nastopali,” je še dodal.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.